top image food
TARTAKERASI.jpg

Οι δημοφιλείς τάρτες ανήκουν στην κατηγορία των αρτοποιημάτων, δεδομένου ότι η βάση τους αποτελείται απο ζύμη γεμισμένη με κρέμα σοκολάτας ή οποιαδήποτε άλλη της αρεσκείας μας, η οποία γαρνίρεται με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και χίλια δυο άλλα προϊόντα.

TARTAKERASI456

Τα ταρτάκια ή οι τάρτες-μινιατούρες αν προτιμάτε, είναι περισσότερο αγαπημένες, γιατί αφενός μεν είναι ατομικές άρα τρώγονται ευκολότερα, αφετέρου δε μπορούμε, κάνοντας την ίδια προεργασία ως προς την ζύμη και την κρέμα, να ετοιμάσουμε πολλές διαφορετικές παραλλαγές, καλύπτοντας τις προτιμήσεις όλων των μελών της οικογένειας ή των καλεσμένων μας, απλά και μόνο διαφοροποιώντας το γαρνίρισμά τους. Εννοείται, βέβαια, ότι αντίστοιχη της τεράστιας ποικιλίας για γλυκές τάρτες και ταρτάκια, είναι και αυτή για τις αλμυρές εκδοχές τους. Η ονομασία της τάρτας προέρχεται από την γαλλική λέξη tarte, που σημαίνει τάρτα ή πίτα, με την διαφορά μεταξύ των δύο να έγκειται στο γεγονός ότι στην μεν πίτα η γέμιση καλύπτεται με φύλλο ζύμης, ενώ η τάρτα παραμένει ανοικτή, ξεσκέπαστη. Ως προς την προέλευση της τάρτας υπάρχουν διάφορες θεωρίες, με την ειδική ζύμη της βάσης τους να εμφανίζεται γύρω στο 1550, αρκετά αργότερα από τις ζύμες για πίτες, ενώ ήδη από τα μέσα του 15ου αιώνα είχε κάνει την εμφάνισή της η ιταλική κροστάτα, μία προγενέστερη μορφή τάρτας. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η τάρτα αποτελούσε ένα έδεσμα προσιτό μόνο στην τάξη των ευγενών, ενώ αντίθετα οι πίτες ήταν ένα από τα συνηθέστερα πιάτα στο τραπέζι των κατώτερων κοινωνικά και οικονομικά τάξεων. Παρά το γεγονός ότι αρχικά οι τάρτες ήταν γεμισμένες με κρεατικά, σταδιακά υπερίσχυσαν οι γλυκές συνταγές με γέμιση κρέμας και γαρνίρισμα φρούτων. Μερικές από τις διασημότερες τάρτες είναι, μεταξύ άλλων, η γαλλικής προελεύσεως tarte tatin, ένας αναποδογυριστός τύπος όπου τα φρούτα καραμελώνονται και ροδίζουν σε βούτυρο και ζάχαρη προτού ψηθεί η τάρτα, η περίφημη custard tart, η πλέον απλή αλλά και δημοφιλής συνταγή με γέμιση κρέμας ζαχαροπλαστικής στην οποία πρωταγωνιστούν τα αυγά, οι καναδέζικες butter tarts, η πεμπτουσία της ζαχαροπλαστικής της χώρας, με γλυκιά γέμιση που παρασκευάζεται με βούτυρο, ζάχαρη, σιρόπι και αυγό, ενώ για το γαρνίρισμά της χρησιμοποιούνται σταφίδες και καρύδια ή πεκάν. Tέλος, οι αυστραλέζικες caramel tarts περιλαμβάνουν γέμιση με κρέμα καραμέλας και γαρνίρονται με σιρόπι σοκολάτας, ενώ οι κινεζικές egg tarts, που κάνουν θραύση στο Χονγκ Κονγκ και στις οποίες προφανώς πρωταγωνιστούν τα αυγά, προέρχονται, όπως μαρτυρά το μικρό μέγεθός τους, από τις διάσημες πορτογαλικές χρυσαφένιες ταρτούλες pastel de nata, που γεμισμένες με κρέμα βανίλια, πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη και έχοντας ως βάση μια ζύμη που παραπέμπει σε γαλλικό κρουασάν, πραγματικά ξετρελαίνουν όποιον τις δοκιμάσει. Το ίδιο όπως θα ξετρελάνουν κι εσάς οι ταρτούλες με φύλλο κρούστας, με κατακόκκινα ζουμερά κεράσια που σας προτείνουμε, τις οποίες αξίζει να δοκιμάσετε τώρα που τα λαχταριστά αυτά φρούτα βρίσκονται στο φόρτε τους.

Υλικά για 8 ταρτάκια
Για την γέμιση
500 γραμ. γάλα
100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γραμ. ζάχαρη
1 αυγό
20 γραμ. βούτυρο
2 βανίλιες
200 γραμ. κεράσια χωρίς κουκούτσια
Για στήσιμο
4 φύλλα κρούστας
30 ml βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, το αυγό και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανίλιες. Τέλος, ρίχνουμε τα κομμάτια τα κεράσια και ανακατεύουμε απαλά.
Παίρνουμε το κάθε φύλλο κρούστας και κόβουμε σε 8 κομμάτια. Χρειαζόμαστε 32 μικρά φύλλα.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε με ένα πινέλο τις βάσεις για τα ταρτάκια. Βάζουμε στο κάθε ταρτάκι 4 φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με βούτυρο.
Βάζουμε δύο κουταλιές από τη γέμιση και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 15 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή σιρόπι κεράσι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

TARTAKERASI23

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

kotopoulomelaxanika2