top image food
kremarodakinou2.png

Τα μπουρεκάκια δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μπουρέκι σε μέγεθος μινιατούρας ή με άλλα λόγια ένα αρτοσκεύασμα με φύλλο του εμπορίου ή ακόμα καλύτερα χειροποίητο, μέσα στο οποίο μπορεί να περικλείονται μια πλειάδα υλικών, δίνοντας ως τελικό αποτέλεσμα μια αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή της συνταγής.

kremarodakinou23

Στην τουρκική κουζίνα, ωστόσο, το μπουρέκι είναι συνήθως γλυκό, εξ ου και η πολίτικη συνταγή για χανούμ μπουρέκ, με τραγανό φύλλο κρούστας, καρύδι και κανέλα, που ψήνεται και σιροπιάζεται ζεστό. Γλυκές συνταγές για πουρέκια με κρέμα, αλλά και για πουρέκια με αναρή (μυζήθρα), κανέλα, ζάχαρη και ροδόσταγμα, συναντούμε και στα κυπριακά εδεσματολόγια. Στην περιοχή του Ηρακλείου, εξάλλου, την περίοδο της Τυρινής εβδομάδας καταναλώνονται μανιωδώς τα σιροπιαστά μπουρεκάκια με γλυκιά μυζήθρα, ενώ στην Φολέγανδρο των Κυκλάδων, από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν μπορεί να απουσιάζουν τα μπουρεκάκια με γέμιση από καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι, κανελογαρύφαλλα και μπόλικη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμά τους.
Με τον όρο μπουρέκι -από το τουρκικό börek που αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει φύλλο- περιγράφονται ακριβώς όλα τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με ζυμάρι, λεπτό συνήθως, είτε αυτά ψήνονται ως ατομικές μερίδες είτε ως πίτα ταψιού, η οποία μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος κόβεται σε μικρότερα κομμάτια-μερίδες. Σήμερα απαντάται σε διάφορες εκδοχές στην βαλκανική και μεσογειακή κουζίνα, αλλά και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και δυτικής Ασίας. Στην Ελλάδα συναντούμε μια τεράστια ποικιλία σχετικών συνταγών, με τα κάθε είδους μπουρέκια να αποτελούν ένα από τα πλέον διαδεδομένα είδη φαγητού του δρόμου -και όχι μόνο φυσικά-, που πωλούνται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά ανά την επικράτεια. Ένα από τα διασημότερα ελληνικά μπουρέκια είναι το χανιώτικο, που περιέχει τυρί, συνήθως μυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων, κολοκυθάκια και πατάτες κομμένα σε φέτες, καθώς και διάφορα μυρωδικά.
Η συγκεκριμένη συνταγή μας για μπουρεκάκια με κρέμα ροδάκινο αποτελεί μια πρόταση για ένα ελαφρύ, νόστιμο και εύκολο στην ετοιμασία του γλυκάκι, που θα λατρέψει ολόκληρη η οικογένεια.

 

Υλικά
1 πακέτο φύλλο Βυρηττού ή κρούστας
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την γέμιση
1 l γάλα
200 γρ. ζάχαρη
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό
2 βανίλιες
1 κουταλιά βούτυρο
2 ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
Για την σάλτσα ροδάκινο
4 ροδάκινα καθαρισμένα
80 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας


Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αυγό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες, το βούτυρο και τα ροδάκινα. Ανακατεύουμε απαλά και κρατάμε στην άκρη.
Πάνω στον πάγκο ανοίγουμε τα φύλλα και κόβουμε στην μέση. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά από την κρέμα. Διπλώνουμε τις άκρες και ρολάρουμε έως το τέλος του φύλλου.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μπουρεκάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Στο τέλος αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για περίπου 40-45 λεπτά.
Μέχρι να ψηθούν τα μπουρεκάκια φτιάχνουμε την σάλτσα. Σε ένα πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα ροδάκινα και πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε την ζάχαρη και το λικέρ και βράζουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βγάζουμε τα μπουρεκάκια από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με την σάλτσα ροδάκινου.
Καλή επιτυχία!

kremarodakinou1

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

makaronia me prokolo2

ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΥΦΑΔΟ

ΚΑΣΤΑΝΑ2