top image food
sokolatakiakafe1.png

Στην συγκεκριμένη συνταγή τα αγαπημένα σοκολατάκια -ένας από τους ιδανικούς τρόπους, λόγω του μεγέθους τους, για να απολαύσουμε την λατρεμένη όλων σοκολάτα χωρίς τύψεις- συνδυάζεται ανέλπιστα, αλλά απόλυτα ταιριαστά, με ένα ακόμα αγαπημένο άρωμα, αυτό του καφέ, του προϊόντος που, άκουσον - άκουσον, επιτυγχάνει ημερησίως και ανά τον κόσμο την παραγωγή και πώληση 7 εκατομμυρίων τόνων!

sokolatakiakafe2

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη qahwa, παραφθορά της αρχικής του ονομασίας qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κρασιού, δεδομένου ότι οι Μουσουλμάνοι δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Μάλιστα, όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη, ήταν γνωστός ακριβώς ως «αραβικό κρασί». Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO) ως η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ.

Από την άλλη πλευρά, η εθιστική σοκολάτα ξυπνάει σε όλους μας συναισθήματα απόλαυσης και ευωχίας, δεδομένου ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να της αντισταθούν, όπως και σε οποιοδήποτε από τα προϊόντα της ή τα γλυκά στα οποία πρωταγωνιστεί. Βλέπετε, η μελαχρινή αυτή βασίλισσα, που έχει τις ρίζες της στον Νέο Κόσμο και στα γεμάτα μυστήριο βασίλεια των Ολμέκων και των Μάγια, αποτελεί όντως τροφή των Θεών, όπως άλλωστε τόσο εύγλωττα μάρτυρα και η επιστημονική ονομασία του κακαόδεντρου: "Theobroma Cacao"! Οι Ισπανοί εξερευνητές, οι οποίοι έφτασαν στην Αμερική αναζητώντας χρυσάφι, γρήγορα κατάλαβαν ότι οι σπόροι του κακάο, που οι ιθαγενείς πολύ εκτιμούσαν, χρησιμοποιώντας τους μάλιστα ως χρήματα, μπορεί τελικά να αποδεικνύονταν ένας κρυμμένος θησαυρός.

Η καλλιέργεια του κακάο ήταν φθηνή και απέφερε υψηλά κέρδη, ήταν δε θέμα χρόνου να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς Ισπανούς αποίκους, οι οποίοι, όπως ήταν αναμενόμενο, έφεραν το πολύτιμο αυτό προϊόν και στην Ευρώπη, όπου το 1580, στην Ισπανία φυσικά, ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου σοκολάτας.

Σύντομα, η πυρκαγιά της σοκολατομανίας απλώθηκε σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που ξεκίνησαν να επενδύουν στην εκμετάλλευση του κακάο, το οποίο σήμερα καλλιεργείται σε χώρες όπως η Νικαράγουα, η Γουατεμάλα, το Μεξικό, η Βενεζουέλα, η Κολομβία, η Τζαμάικα, η Βραζιλία και η Αφρική.

 

Υλικά
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ. κρέμα γάλακτος
2 φακελάκια καφέ espresso
2 κουταλιές μέλι
50 γρ. βούτυρο

Για επικάλυψη
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. λευκή σοκολάτα

 

Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τον καφέ σε μία μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.

Ρίχνουμε τη ζέστη κρέμα πάνω στην σοκολάτα και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για περίπου 1 ώρα.

Όταν είναι έτοιμο, πλάθουμε σε μικρές μπάλες, μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα.

Εντωμεταξύ, κόβουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Βγάζουμε τα σοκολατάκια από το ψυγείο και βουτάμε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα από όλες τις πλευρές.

Μεταφέρουμε σε ένα δίσκο που έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Λιώνουμε την λευκή σοκολάτα και κάνουμε πάνω γραμμές με ένα κουτάλι.

Αφήνουμε για περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και τα σοκολατάκια είναι έτοιμα για να σερβίρουμε

Καλή επιτυχία

sokolatakiakafe3

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

traxanosoupa23 αντίγραφο

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο