top image food
MEGALI1.jpg

Το κουνέλι έχει λευκό, τρυφερό κρέας, με ελάχιστα λιπαρά και χοληστερίνη και συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους προσέχουν την σιλουέτα τους.
Στην παραδοσιακή Κρητική διατροφή το κουνέλι και τα πουλερικά, ως οικόσιτα ζώα της αγροτικής οικογένειας, κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης τους σε κρέας.

 


Οι παλιοί Κρητικοί έδιναν βάρος στη διατροφή των παιδιών. Θεωρούσαν ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν ιδιαίτερο διαιτολόγιο. Το γάλα, τα αυγά, το κρέας και ιδιαίτερα το κρέας από πουλερικά και κουνέλια είναι το καταλληλότερο για τα παιδιά. Για το λόγο αυτό φρόντιζαν να έχουν, όπως και άλλες φορές έχω γράψει, σε μια γωνιά του κήπου τους το κοτέτσι με τα πουλερικά και δίπλα τις κουνελιάστρες.
Κάθε φορά που ψήνω κουνέλι μου έρχονται οι αναμνήσεις από τις κουνελιάστρες στον κήπο του παππού μου. Ήταν ένα ξύλινο ορθογώνιο πλαίσιο με ξύλινα πόδια υπερυψωμένες από το έδαφος, ντυμένο με πυκνό, μεταλλικό πλέγμα για να υπάρχει καλός αερισμός των κουνελιών αλλά και για να αποβάλλονται με ευκολία τα υπολείμματα των τροφών και των κοπράνων τους.
Μου άρεσε να πηγαίνω μαζί με τα αδέλφια μου να βλέπουμε από κοντά τα χαριτωμένα μικρά ζωάκια, τα οποία μας κοιτούσαν με μια τρυφερή ματιά χωρίς καθόλου να ενοχλούνται από την παρουσία μας. Ήταν τόσο φιλικά που θέλαμε να τα πάρουμε αγκαλιά να τα χαϊδέψουμε, πράγμα όμως που ελάχιστες φορές μας επέτρεψε ο παππούς. Παιδικές αναμνήσεις που πολύ λίγα σημερινά παιδιά θα έχουν την τύχη να έχουν.


Υλικά

1,5 κιλό κουνέλι
7 μεγάλα κρεμμύδια
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
½ κουταλιά πελτέ
100ml ελαιόλαδο
150ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πετιμέζι ή 1 κουταλάκι μέλι
2 ξύλα κανέλας
4-5 γαρίφαλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι πιπέρι

Μαρινάδα

200ml κόκκινο κρασί
100ml ξύδι
4 δαφνόφυλλα
1σκελιδα σκόρδο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη μαρινάδα μας και βάζουμε τα κομμάτια το κουνέλι, αφήνουμε 1 ώρα.

1
Σε μια κατσαρόλα αφού ζεσταθεί το λάδι τσιγαρίζουμε το κουνέλι και από τις δυο πλευρές. Σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

23
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και στη συνέχεια τη ντομάτα ξυσμένη, διαλύουμε τον πελτέ σε μισό ποτηράκι κρασί και βάζουμε τα μπαχαρικά μας. Σε αυτή τη φάση αλατίζουμε. Δοκιμάστε να βάλετε μια κουταλιά πετιμέζι θα δώσει μια ελαφριά γλυκάδα στο φαγητό μας και φυσικά λίγο πιο σκούρο χρώμα. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μέλι που είναι εξίσου εξαιρετικό.

45
Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 40 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει.
Και φυσικά συνδυάστε με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες.

6

8

Καλή επιτυχία!!!