top image food
XOIRINOLEMONATO2.png

Είναι ένα νοστιμότατο φαγητό που παρασκευάζεται εύκολα με λίγα υλικά. Φαγητό για όλες τις εποχές και όλες τις μέρες της εβδομάδας αρκεί να έχεις χοιρινό κρέας και πατάτες.

COIRINOLEMONATO3

Στην Ελλάδα, το χοιρινό είναι το λατρεμένο κρέας που συνδυάζεται με πληθώρα υλικών και σου δίνει αμέτρητες συνταγές για να μαγέψετε όλους. Είναι κρέας οικονομικό, το βρίσκεις σε κάθε κρεοπωλείο και έτσι έγινε προσιτό σε όλους. Είναι μια τροφή γεμάτη ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή για αυτούς που ξέρουν να τηρούν τον κανόνα «παν μέτρο άριστο», που σημαίνει να καταναλώνεται με μέτρο!

Κρέας που πρέπει να σιγομαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία. Οι συνδυασμοί του είναι ανεξάντλητοι και το αποτέλεσμα κάθε φορά εξίσου ξεχωριστό και γοητευτικό.

Από την άλλη οι πατάτες είναι το τρόφιμο που ως δια μαγείας βρίσκει τη θέση της σχεδόν σε κάθε πιάτο και τις έχουμε στη διάθεση μας όλες τις εποχές του χρόνου. Όλοι μας και σε όλο τον κόσμο τις λατρεύουμε και την χρησιμοποιούμε ως βασική τροφή. Συνδυάζονται σχεδόν με όλες τις τροφές γιατί έχουν απαλή γεύση και υφή. Θεωρείτε τρόφιμο ευκολίας γιατί συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των αμυλωδών τροφίμων με αυτά των υπόλοιπων λαχανικών.

Ο πρώτος που έφερε την πατάτα στην Ευρώπη, σύμφωνα με ένα δημοφιλή μύθο, ήταν ο Άγγλος γαιοκτήμονας Γουόλτερ Ράλεϊ, που χρηματοδότησε πολλές αποστολές στο Νέο Κόσμο. Τεκμηριωμένη ιστορικά είναι η θεωρία που θέλει ως πρωτοπόρο τον Άγγλο πειρατή Φράνσις Ντρέικ. Επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, μετά από μια μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, έκανε μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες και εκεί γνώρισε την πατάτα και την έφερε στην Ευρώπη. Στον Ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά την επανάσταση, χάρη στον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

 

Υλικά
1 κιλό χοιρινό λαιμό κομμένο σε μέτρια κομμάτια
5 πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
150 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 πράσα το λευκό μέρος
100 ml άσπρο κρασί
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό από δύο λεμόνια

 

Εκτέλεση
Σε μία χύτρα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια το χοιρινό μέχρι να κάνουν κρουστά και απ’ τις δύο πλευρές.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα πράσα ψιλοκομμένα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μία κούπα ζεστό νερό και κλείνουμε την χύτρα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.

Ανοίγουμε προσεκτικά την χύτρα, ρίχνουμε τις πατάτες, τη ρίγανη και το χυμό λεμονιού.

Κλείνουμε ξανά την χύτρα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 περίπου λεπτά.

Ανοίγουμε την χύτρα, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

XOIRINOLEMONATO1

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

traxanosoupa23 αντίγραφο

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο