top image food
MOSXARAKI ME PATATES8.png

Κλασσικό ψητό με πατατούλες στο φούρνο, το φαγητό που υπήρξε για δεκαετίες συνώνυμο της απόλυτης επιλογής για το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι, με ελάχιστους ανταγωνιστές, μεταξύ των οποίων το γιουβέτσι και το παστίτσιο!

Όλα τους φαγητά του φούρνου -τυχαίο, δε νομίζω!- και πείτε μου ποιος από εμάς τους μεγαλύτερους δε θυμάται το εμβληματικό μεγάλο ταψί του νοικοκυριού, που μεταφερόταν με ευλαβική προσοχή στο φούρνο της γειτονιάς, προκειμένου να μη χυθούν τα πεντανόστιμα ζουμάκια του. Γύρω-γύρω οι πατάτες και στη μέση ενθρονισμένο το μοσχαράκι, το χοιρινό ή ακόμα και το κοτόπουλο, καλοδιαλεγμένα από τον κρεοπώλη της γειτονιάς, για ένα από τα λίγα -τότε- γεύματα της εβδομάδας με κρέας.

MOSXARAKI ME PATATES3

Ο έμπειρος φούρναρης θα έπρεπε να το παρακολουθεί κααι να του προσθέτει νεράκι εάν αυτό ήταν απαραίτητο, έτσι ώστε το μεσημέρι να το παραδώσει ροδοκόκκινο, καλοψημένο και με τις κυδωνάτες πατατούλες του να έχουν αποκτήσει προκλητικά τραγανές ακρούλες. Με την ίδια ευλαβική προσοχή, με πιασίματα από εφημερίδες για να μην καούν τα χέρια του πατέρα, που συνήθως ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές αυτές, κατέφθανε το ταψί στο σπίτι, προσγειωνόταν στο κέντρο του μεγάλου τραπεζιού και μοσχοβολούσε ο τόπος όλος! Έτσι όπως θα μοσχοβολήσει και το δικό σας σπιτικό, αν κι εσείς τούτη την Κυριακή ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα θέλετε να κάνετε να μοιάζει με Κυριακή, μαγειρέψετε το φαγητό αυτό με την συνταγή που σας παραδίδουμε σήμερα.

 

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι μπούτι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
100 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
100 ml άσπρο κρασί
1/2 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε το μοσχάρι και στεγνώνουμε κάθε κομμάτι με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τα σκόρδα, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε 1 κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα.
Στη συνέχεια αδειάζουμε το μοσχάρι μαζί με τη σάλτσα σε ένα ταψί. Αλατίζουμε ελαφρώς τις πατάτες και τοποθετούμε σε διάφορα σημεία. Συμπληρώνουμε με λίγο νερό εάν χρειαστεί, κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αντίστασης για περίπου 1 ώρα.
Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος, ξεσκεπάζουμε, περιχύνουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες.
Ιδανικά σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Καλή επιτυχία!

 MOSXARAKI ME PATATES

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3