top image food
Ανώνυμο NK SITE  (7).png

Η Νάξος υπήρξε η έδρα του Δουκάτου του Αιγαίου ή του Αρχιπελάγους, που ιδρύθηκε το 1207 από τον Βενετό στρατιωτικό και σταυροφόρο Μάρκο Σανούδο.

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 9

Φυσικό επακόλουθο αυτού του γεγονότος είναι όχι μόνο τα ορατά μέχρι σήμερα ιστορικά κατάλοιπά του, όπως το εντυπωσιακό Κάστρο της Χώρας Νάξου, που κατασκεύασε ο ίδιος ο Σανούδος και οι επιβλητικοί βενετσιάνικοι Πύργοι, που βρίσκονται κατάσπαρτοι στην ενδοχώρα του νησιού, αλλά και οι επιρροές που εξακολουθούν να είναι ζωντανές στη μαγειρική, τη γλώσσα, τα επώνυμα και γενικότερα την κουλτούρα του τόπου.
Το ρόστο Νάξου, ένα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα του μεγαλύτερου και πιο εύφορου νησιού των Κυκλάδων, σηματοδοτεί γευστικά όλες τις χαρούμενες, οικογενειακές ή συλλογικές, στιγμές των Ναξιωτών, από τους γάμους, τις γιορτές και τις βαπτίσεις τους, έως τα πανηγύρια και τα αποκριάτικα τραπέζια τους. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη arrosto, που σημαίνει ψητό, γιατί η αλήθεια είναι πως το ρόστο, είναι μεν κοκκινιστό χοιρινό κρέας, όμως όλη η τέχνη της νοστιμιάς του κρύβεται στο αργό και υπομονετικό μαγείρεμά του, το ψήσιμό του όπως έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές, οι οποίες προσέθεταν λίγο πελτέ στο φαγητό, τόσο όσο ήταν απαραίτητο για να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Άλλωστε, στις δύσκολες προ ηλεκτρισμού εποχές, ο πελτές ήταν η μόνη μορφή ντομάτας που υπήρχε στα νησιώτικα σπίτια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε που κυρίως πραγματοποιούνται τα χοιροσφάγια και καταναλώνεται το χοιρινό κρέας. Εννοείται βέβαια, ότι το ρόστο παρασκευάζεται και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, τότε όμως κυρίως με κρέας κατσικιού ή προβάτου. Και μιας και αναφερθήκαμε σε αυτά τα δύο είδη κρέατος, τα τόσο δημοφιλή για τις νησιωτικές κυρίως κουζίνες, πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούμε σε μία ακόμα εμβληματική συνταγή του νησιού, το πασχαλινό γεμιστό αρνάκι ή κατσικάκι, η γέμιση του οποίου, που ονομάζεται μπατούδο στην ορεινή Νάξο ή μπάτουδο στην πεδινή, αποτελείται από ρύζι, συκωτάκια και ψιλοκομμένα χορταρικά -σέσκουλα, άνηθο, μάραθο, καυκαλήθρες κ.άλ.-, που έχουν σιγοβράσει όλη τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου.
Για να επανέλθουμε όμως στο ρόστο, σκόρδο, κρασί και μυρωδικά είναι τα υπόλοιπα μυστικά της νοστιμιάς του εδέσματος αυτού, που συνοδεύεται είτε με πατάτες -τηγανητές ή μαγειρεμένες μαζί με το κρέας-, είτε με μακαρόνια, κατά προτίμηση χοντρά, που μπορεί επίσης να μαγειρευτούν μέσα στη σάλτσα του κρέατος, προκειμένου να "ρουφήξουν" όλη τη νοστιμιά του. Για ακόμα περισσότερα μυστικά εγγυημένης επιτυχίας μελετήστε και ακολουθήστε κατά γράμμα τη συνταγή που σας δίνουμε.

 

Υλικά
2 κιλά χοιρινό μπούτι ολόκληρο
150 ml ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
200 ml κόκκινο κρασί
4 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
2 κούπες νερό

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε το χοιρινό μπούτι και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε αλατοπίπερο και ρίχνουμε τις σκελίδες το σκόρδο κομμένες σε φέτες. Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώστε να δημιουργήσουμε μία πάστα.
Με ένα μαχαίρι δημιουργούμε σε διάφορα σημεία στο χοιρινό χαρακιές και βάζουμε πιέζοντας την πάστα που δημιουργήσαμε.
Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές μέχρι να κάνει κρούστα.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας εωσότου κοκκινίσει το ελαιόλαδο και βγάλει ο πελτές τα αρώματα του.
Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί.
Τέλος, προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1,5 ώρα.
Όταν έχει ψηθεί το χοιρινό και έχει δέσει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια.
Καλή επιτυχία!

NK SITE 17

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

λαζανια1

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 2