top image food
mpoydle4.png

To μπουρδέτο, το φαγητό των ψαράδων, είναι μία χαρακτηριστική κερκυραϊκή συνταγή μαγειρέματος ψαριών, με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, την κόκκινη σάλτσα και τη δυνατή γεύση κόκκινου καυτερού πιπεριού να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της.

mpoydle

Για το πιάτο αυτό επιλέγονται κατά προτίμηση σκορπιοί, μπακαλιάροι, γαλέοι, σαλάχια, ροφοί, γόπες, ακόμα και σαρδελίτσες -απαραίτητη προϋπόθεση το ψάρι να είναι φρέσκο-, ενώ η καταγωγή και η ονομασία του προέρχονται από την Ιταλία και ιδιαίτερα τη Βενετία, όπου brodetto σημαίνει ζωμός. Οι ψαράδες της Κέρκυρας υποδεικνύουν τα πετρόψαρα ως τους ιδανικούς πρωταγωνιστές για το καλύτερο μπουρδέτο, με τις σκορπίνες και τους ροφούς να ακολουθούν, ενώ, σύμφωνα πάντα με τους "ειδικούς", στη συνταγή πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται και φρέσκα μπακαλιαράκια. Ωστόσο, μην μπερδευτείτε από το γεγονός ότι το φαγητό έχει κόκκινη σάλτσα και θεωρήσετε αυτονόητη την παρουσία ντομάτας! Όχι! Το μπουρδέτο, σύμφωνα με τις Κερκυραίες νοικοκυρές αυτή τη φορά, χρειάζεται πολύ σκόρδο και πολύ κοκκινοπίπερο, τόσο που το φαγητό να μοιάζει σαν κοκκινιστό, χωρίς όμως να περιέχει ούτε ίχνος ντομάτας.
Το ψάρι μπιάνκο, δηλαδή λευκό, με σκόρδο, πιπέρι, χυμό λεμονιού και πατατούλες, είναι ένα ακόμα από τα αγαπημένα πιάτα της Κέρκυρας, για το καθημερινό τραπέζι ή για τις γιορτινές ημέρες που απαιτούν ψαροφαγία. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται κάποιο λιπαρό ψάρι -σφυρίδα, ροφός, λαυράκι, μπακαλιάρος, κεφαλόπουλο κ.άλ-, ανάλογα πάντα με την εποχή και τα χρήματα που θέλουμε να διαθέσουμε. Η υπέροχη σάλτσα του φαγητού αυτού, με το λεμονάκι και το εκλεκτό ελαιόλαδο, απαιτεί στα σίγουρα απολαυστικές "βούτες" με φρέσκο ψωμάκι.
Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από την αρχόντισσα Κέρκυρα, χωρίς να δοκιμάσουμε τα δύο διασημότερα πιάτα της, με κύριο συστατικό το κρέας αυτή τη φορά. Το σοφρίτο αποτελεί το δεύτερο εμβληματικό πιάτο του νησιού -μετά την παστιτσάδα- και παρασκευάζεται από λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, που αφού αλευρωθούν και περαστούν για λίγο από το τηγάνι -χωρίς να τσιγαριστούν πολύ-, μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, πιπέρι, λευκό κρασί, αλάτι και ξύδι. Σερβίρεται με ρύζι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ, η δε ονομασία του προέρχεται από το ιταλικό so fritto, που σημαίνει σιγοψημένο. Όσο για την παστιτσάδα, τι να πει κανείς για ένα πιάτο που θεωρείται -και είναι- το συνώνυμο της κερκυραϊκής κουζίνας! Με κοκκινιστό κόκορα ή μοσχαράκι και φυσικά με χοντρό μακαρόνι, όπως θα έλεγε και η αξέχαστη Σαπφώ Νοταρά, δεν λείπει από κανένα γιορτινό ή επίσημο τραπέζι των απανταχού Κερκυραίων!
Επιστρέφοντας στο σημερινό μας μπουρδέτο, επιλέγουμε ως πρωταγωνιστή του την πέρκα, που ως πετρόψαρο, αποτελεί επίσης ιδανική επιλογή για τη συνταγή αυτή, που είμαστε βέβαιοι ότι θα λατρέψετε.

 

Υλικά
1 κιλό ψάρι (πέρκα, ροφός, λαυράκι, μπακαλιάρος, γαλέος)
100ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1κουταλάκι κόκκινο πιπέρι καυτερό
1 κουταλιά κόκκινο πιπέρι γλυκό
Αλάτι
Χυμό μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεστάνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα πιπέρια και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει κόκκινο χρώμα το ελαιόλαδο, τοποθετούμε το ψάρι, αλατίζουμε και ρίχνουμε μια κούπα νερό.
Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα, η σάλτσα θα πρέπει να είναι δεμένη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

mpoydle7j

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

λαζανια1

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 2