top image food
ΜΠΑΜΝΙΕΣ1.png

Το κατσικίσιο κρέας στην ελληνική κουζίνα έχει δημιουργήσει μια πληθώρα αμέτρητων συνταγών για καθημερινό, κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι.

ΜΠΑΜΝΙΕΣ1Τ

Όπως και νάναι, το κατσικίσιο κρέας έχει ασκήσει καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές μας διότι αποτελεί σημαντική πηγή πλούσιων θρεπτικών ουσιών. Το μυστικό για να απολαύσεις το κρέας είναι να πετύχεις ένα σωστό συνδυασμό των υλικών. Και ένας τέτοιος καλός συνδυασμός είναι κατσικάκι με μπάμιες. Αυτός είναι ένας συνδυασμός κρέατος με την γλυκιά και ήπια γεύση, λιγότερο έντονη από του κρεμμυδιού, ενός λαχανικού που νοστιμίζει το φαγητό χωρίς να καλύπτει τις άλλες γεύσεις που συνυπάρχουν μαζί του.
Από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα φθινοπώρου υπάρχουν φρέσκιες μπάμιες σε όλα τα μανάβικα οπότε μπορούμε να τις γευτούμε με μια πληθώρα συνδυασμών. Με τη ποικιλία και τη ποιότητα των υλικών της ελληνικής υπαίθρου, σε συνδυασμό με τους σοφούς συνδυασμούς και την πείρα αιώνων, η ελληνική μαγειρική μας έδωσε ένα τεράστιο δώρο που έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε ως Έλληνες.
Στην χώρα μας καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες όπως η μπάμια Πυλαίας στη Μακεδονία, η μπάμια του Κιλκίς, η Μπογιατίου, η Λειβαδιάς, η ψαλιδωτή μπάμια Λασιθίου και η μπάμια «βελούδο» που έχει μικρά τριχίδια. Λένε πως η μπάμια, με επίσημη ονομασία Abelmoschus esculentus (ιβίσκος ο εδώδιμος), έχει την καταγωγή της στην Αφρική. Καλλιεργούταν σε περιοχές γύρω από το Νείλο και την Μέση Ανατολή και ήταν γνωστή στην Αιθιοπία πριν από 3.500 χρόνια. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας δεν πρέπει να γνώριζαν την μπάμια. Στον Ευρωπαϊκό χώρο ήρθε γύρω στον 13Ο αιώνα μέσω Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν πολύ την γεύση της και την είχαν συχνά στο διατροφικό μενού τους. Δημοφιλές λαχανικό που έχει κερδίσει τις κουζίνες πολλών χωρών όπως της Ιαπωνίας, της Αμερικής, της Ινδίας και χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

 

Υλικά
Για το κατσικάκι
1 κιλό κατσικάκι ή αρνί κομμένο σε μικρές μερίδες
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
150ml κόκκινο κρασί
3 ώριμες ντομάτες ή 200 γρ. ντομάτες κονκασέ
Αλάτι
Πιπέρι
Για τις μπάμιες
1 κιλό μπάμιες
1 ντομάτα τριμμένη ντομάτα
Χυμό από δύο λεμόνια
Αλάτι
Για το ταψί
100 ml ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζουμε και πλένουμε τις μπάμιες, αφήνουμε να σουρώσουν και μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 2 ώρα.
Εντωμεταξύ, πλένουμε τα κομμάτια το κατσίκι και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κομμάτια. Σοτάρουμε και από όλες τις πλευρές ώσπου να πάρουν χρώμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε τις ντομάτες, μία κούπα ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα.
Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το κατσίκι με τη σάλτσα σε ένα ταψί ή γάστρα, ρίχνουμε τις μπάμιες στο ταψί, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε μισή κούπα ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία!

ΜΠΑΜΝΙΕΣ17Υ

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

λαζανια1

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 2