top image food
MG.jpg

Κρήτη, ένας τόπος ευλογημένος, γεμάτος αξίες που μόνο παραδόσεις κουβαλάει στη ράχη του. Φημισμένη για τη φιλοξενία της, μα και τα ξεχωριστά γεμάτα γεύσεις προϊόντα της, με πρώτο στη θύμησή μας το καλό κρητικό κρέας. «Βασιλιά εδώ έχουμε τ’ αρνί και το κατσίκι, μα δεν πάει πίσω και το νόστιμο κρέας του χοίρου.

Κι αν είσαι και μερακλίνα στο μαγείρεμα δε θα φας απλό κρέας, μα λουκούμι» λόγια του κυρ Γιώργη όταν επισκεφτήκαμε στο μητάτο του. Ήταν ο πλέον κατάλληλος για να πάρω τις πληροφορίες που ήθελα για το χοιρινό κρέας. Όλα τα μέρη του είναι κατάλληλα για μαγείρεμα απ’ τα αυτιά μέχρι την ουρά και κάθε κομμάτι του μαγειρεύεται με ιδιαίτερο τρόπο. Παλιά όταν οι άνθρωποι δεν είχαν ψυγεία, εφεύρισκαν τρόπους να διατηρήσουν το κρέας τους για εβδομάδες ή και μήνες. Ένας τρόπος λοιπόν συντηρήσεις ήταν και το Σύγλινο ή κουρουπιαστό. Ηταν κομμάτια χοιρινού κρέατος, τσιγαρισμένο με μπαχαρικά, το διατηρούσαν μέσα σε κιούπια (πήλινα βάζα) μέσα στη γλίνα του, στο λίπος δηλαδή που προκύπτει μετά το μαγείρεμά του. Δεν αποτελούσε ξεχωριστό φαγητό, το συνδύαζαν με αυγά, με φασολάκια και διάφορα αλλά. Σύγλινο λοιπόν για σήμερα και φυσικά μου ήρθε στο μυαλό μια πολύ αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς Ελισάβετ, με κεντανέ, πράσα δηλαδή. Ένα νόστιμο, υγιεινό φαγητό με τα αρώματα από το κύμινο και τα πράσα να σε ξεσηκώνουν. Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή.

Υλικά
500γρ. πράσα (καθαρισμένα)
400γρ. σύγκλινο ΚΑΣΣΑΚΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
1 ξερό κρεμμύδι
1 ώριμη ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
100ml ελαιόλαδο
100ml κόκκινο κρασί
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι
200γρ. ξινομυζήθρα

Εκτέλεση
Καθαρίζω και πλένω τα πράσα, κόβουμε κάθε πράσο κάθετα στη μέση και ύστερα σε κομμάτια. Περίπου 7 εκατοστά.

1
Σε μια κατσαρόλα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα ξυσμένη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.

234

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Όταν δούμε ότι τα πράσα είναι σχεδόν ψημένα προσθέτουμε το σύγκλινο και το αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα να δέσει η σάλτσα.

67

Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι. Σερβίρουμε και στο πιάτο προσθέτουμε κομμάτια ξινομυζήθρα.
Καλή επιτυχία!!!

8

11

12