top image food
MEGALI1.jpg

Το κουνέλι στην Κρήτη είναι από τα αγαπημένα σπιτικά κρέατα που μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Το κρέας του κουνελιού είναι λευκό και άπαχο, με λιγότερο λίπος και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Το λευκό κρέας μας παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας. Το άπαχο λευκό κρέας είναι μια μαγειρική απόλαυση αφού μπορεί να γίνει ψητό, τηγανιτό, στιφάδο, κοκκινιστό, βραστό, λεμονάτο, γεμιστό και φρικασέ. Τα κρέατα αυτά χρειάζονται χαμηλή φωτιά για να μην στεγνώσει και σκληρύνει αφού δεν έχουν λίπος.


Στα χωριά μας πολλά νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα συνεχίζουν να εκτρέφουν οικόσιτα ζώα με κουνέλια, κοτόπουλα, κατσίκες, πρόβατα, χοιρινά, με σκοπό τη παραγωγή ποιοτικού κρέατος, όσο και αν είναι το κόστος του. Ο νοικοκύρης φροντίζει να τα ταΐζει με ποιοτικές και πλούσιες τροφές. Καθημερινά βρίσκεται κοντά στο κοτέτσι του, στο στάβλο, κοντά στα ζώα του. Τους μιλά, τα χαϊδεύει, προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους, αποκτά μια φιλική σχέση, τα καμαρώνει και φροντίζει να μην τα φταρμίσει ή μην τα δει κανένα κακό μάτι και πάθουν κάτι. Στην είσοδο του κοτετσιού φροντίζουν να βάλουν φυλαχτά για να διώχνουν τη κακή ενέργεια. Προσέχει την υγεία τους και φροντίζει να τους προσφέρει ότι καλύτερο και φυσικό παράγει η φύση.
Δεν τον ενδιαφέρει το κόστος παραγωγής του, που ξέρει πολύ καλά ότι έχει ένα υψηλότερο κόστος παραγωγής, αλλά η παραγωγή ποιοτικού και ελεγχόμενου κρέατος. Θέλει να γεμίσει τον καταψύκτη του με δική του παραγωγή. Ικανοποιείται ότι αυτό είναι δικό του δημιούργημα και υπερηφανεύεται για αυτό.
Εμείς πάλι συνηθίσαμε να παίρνουμε το κουνέλι μας από τον δικό μας χασάπη που τον εμπιστευόμαστε για τις επιλογές του, γιατί ξέρουμε ότι φροντίζει να ικανοποιεί τους πελάτες του με τα καλύτερα προϊόντα.
Έχουμε πολλούς τρόπους να απολαύσουμε το κρέας του κουνελιού. Σήμερα επέλεξα να κάνω το κουνελάκι που μου έστειλε ο μπαμπάς τσιγαριστό στην κατσαρόλα.

Υλικά
1-1.5 κιλό κουνέλι
300ml κόκκινο κρασί
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Για μαρινάδα
500ml κόκκινο κρασί
4-5 φύλλα δάφνης
5-6 καρπούς μπαχάρι

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το κουνέλι κομμένο σε μικρές μερίδες, ρίχνουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης και τους σπόρους το μπαχάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα.

1
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε τις μερίδες το κουνέλι αφού πρώτα έχουμε σουρώσει από τη μαρινάδα. Τσιγαρίζουμε καλά και από τις δυο πλευρές, σβήνουμε με το κρασί και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί για 1,5 – 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι μας.

23
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος έχει πιει όλα τα υγρά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα κρασί.

4
Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει. Συνδυάζετε ιδανικά με πατάτες τηγανιτές.
Καλή επιτυχία!!!

7

5

8