top image food
MEGALI.jpg

Μια αγαπημένη συνήθεια των Κρητικών είναι να συνδυάζουν όσπρια και λαχανικά με κρέας.


Οι μπαρμουνοφασούλες, όπως έλεγε ο παππούς μου ήταν το καλύτερο του φαί. Σκέτες κοκκινιστές ή με κρέας. <<Αυτό είναι φαί>> έλεγε πάντα. Ο κήπος του γεμάτος από τα χρωματιστά φασόλια που στα μάτια μου σαν παιδί φάνταζαν πραγματικά χάντρες για να παίξω. Ότι κι αν έκανε ο παππούς ήταν πάντα με αγάπη και μεράκι. Μερακλής και νοικοκύρης στο σπίτι του. Φρόντιζε να αποθηκεύει από όλα τα καλά, ξέραινε τα φασόλια, τα ξεφλούδιζε με προσοχή και τα έκλεινε σε υφασμάτινα σακουλάκια μέσα σε μικρά κιούπια.
Στη μέσα μεριά του σπιτιού είχε ένα αποθηκάκι, σκοτεινό και δροσερό που ήταν γεμάτο με πιθάρια, κουρούπια, φάρδους (τσουβάλια), βάζα. Φασόλια, ξερά σύκα, σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, ελαιόλαδο, καλαμπόκια, ελιές, ματσάκια με ρίγανη, φασκομηλιές, σάλτσες ντομάτας, χαρούπια. Μάζευε ο παππούς σαν το μυρμήγκι, που μας έλεγαν μικρά στο παραμύθι. Ήταν για μένα το μαγικό δωμάτιο, οι μυρωδιές, τα χρώματα, η θέρμη που είχε αυτός ο χώρος με έκαναν να θέλω να τρυπώνω συνεχώς, να ανοίγω τα βάζα και λες και ανακάλυπτα τον κόσμο.
Όταν πέθανε ο παππούς, φέραμε τη γιαγιά μαζί μας. Το σπίτι στη πάνω γειτονιά του χωριού ερήμωσε. Η Καγκελόπορτα που ήταν πάντα ανοιχτεί σε όποιον ερχόταν, έκλεισε με μια αλυσίδα. Η αυλή που κάποτε ήταν γεμάτη με όμορφα λουλούδια και βασιλικούς φύτρωσαν άγρια χόρτα, η κρεβατίνα που μας προστάτευε με τη σκιά της και μας έδινε τα γλυκά και ζουμερά σταφύλια σκέπασε το διάδρομο. Η ξύλινη μπλε πόρτα του σπιτιού που συνέχεια έβαφε η γιαγιά με το φεγγίτη ψηλά και το κεντητό κουρτινάκι ξέφτισε. Το δωμάτιο με το μεγάλο ξύλινο τραπέζι που κάποτε είχε πάνω φοντανιέρες με γλυκά, βάζα με λουλούδια, γεμάτο σκόνη και πεσμένα χαλικάκια από την οροφή. Το σαλονάκι με τα λεοντικά πόδια και τη κόκκινη βελούδινη στόφα που στη πλάτη στόλιζε η γιαγιά με τα κεντητά της, σκεπασμένο με άσπρα σεντόνια. Το αποθικάκι του παππού που κάποτε ήταν γεμάτο με όλα τα καλά, άδεια πιθάρια. Αλλά κάτι μαγικό με αυτό το χώρο, οι μυρωδιές λες και έχουν ποτίσει τους τοίχους, η θέρμη που ένιωθα τότε το ίδιο ζεστή…… Γιατί τελικά και οι χώροι έχουν ζωή.

4

Υλικά
1κ. κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό σε μικρές μερίδες )
1κ. φασόλια χάντρες (μπαρμπούνια)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 πατάτες
2 ώριμες ντομάτες
100ml χυμό ντομάτας
¼ ματσάκι μαϊντανό
60ml ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και αφήνουμε να στραγγίξει. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας και από τις δυο πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μεσοψηθεί το κρέας (ανάλογα με τι κρέας θα χρησιμοποιήσουμε).

1
Καθαρίζουμε τα φασόλια και κρατάμε μόνο τους καρπούς. Πλένουμε και αφήνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμες καθαρισμένες χάντρες.

2
Ανοίγουμε τη κατσαρόλα και ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες, τα φασόλια, τις ντομάτες ξυσμένες, το χυμό ντομάτας και το μαϊντανό. Αλατίζουμε ελαφριά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε μέχρι να ψηθεί το φαγητό μας.

3
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για ένα τέταρτο πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!

5

6