top image food
megali.jpg

Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το γιορτινό τραπέζι με μια συνταγή που θα σας ξετρελάνει. Ένα κότσι λουκούμι που θα κάνει το σπίτι σας να μυρίσει κήπος γεμάτος μανταρινιές και πορτοκαλιές.
Έλατε να το απολαύουμε παρέα..

12

Υλικά
2 κότσια χοιρινά 2κιλα περίπου
Ξύσμα από 3 μανταρίνια και το χυμό
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και το χυμό
Ξύσμα από 1 λεμόνι και το χυμό
100ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
Αλάτι πιπέρι
Θυμάρι
10-15 μικρές πατάτες
150ml κόκκινο κρασί
3 κουταλιές πετιμέζι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι ή σε μίξερ ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό από τα μανταρινοπορτάκαλα και το λεμόνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο πολτοποιημένο, τα μπαχαρικά και χτυπάμε πολύ καλά. Βάζουμε τα κότσια σε γάστρα, δημιουργούμε μικρές σχισμές και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

12

34
Σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε μαζί με τη σάλτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες (παρακολουθούμε αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος να ρίξουμε λίγο νερό).
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε ολόκληρες αν είναι μικρές, διαφορετικά αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στα δυο. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύσμα μανταρίνι.

5
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κρασί με το πετιμέζι. Αν είναι παχύρευστο το πετιμέζι, ζεσταίνουμε λίγο το κρασί και το διαλύουμε.

6
Ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε τις πατάτες. Περιχύνουμε τα κότσια με το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο σκεπασμένο με το καπάκι για άλλη 1 ώρα ακόμα.

7
Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να ροδίσει για 30 λεπτά ακόμα.

8
Καλή επιτυχία!!!

10

13

9