top image food
MEGALI.png

8 Νοεμβρίου 2019
Γαμοπίλαφο, το αγαπημένο φαγητό όλων, ίσως το πιο γνωστό φαγητό της Κρητικής Κουζίνας.


Όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί μας θέλουν να το δοκιμάσουν και ύστερα, μαγεύονται. Μιλούν συνεχώς για αυτό το εξαιρετικά χυλωμένο πιλάφι, αναπολούν τη γεύση του και την υπέροχη μυρωδιά του.
Για εμάς τους Κρητικούς είναι ένα φαγητό της χαράς, το φτιάχνουμε κυρίως σε γάμους , σε βαφτίσεις, σε ονομαστικές γιορτές, σε κυριακάτικα τραπέζια και γενικά όποτε έχουμε χαρά στο σπίτι και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας.
Από το πόσο νόστιμο είναι ένα πιλάφι για εμάς τους Κρητικούς κρίνετε και αν ένας γάμος ή μια εκδήλωση ήταν επιτυχημένη, αν ο μάγειρας θα πάρει τα εύσημα ή όχι, αν ένα κέντρο εκδηλώσεων θα κλείσει και άλλους γάμους και συνεστιάσεις. Είναι παραδοσιακά, το πρώτο κυρίως πιάτο και από αυτό εξαρτώνται όλα.
Θυμάμαι τον συχωρεμένο το παππού να λένε με τους φίλους του στο καφενείο την επόμενη ενός γάμου
«Ωραίος γάμος, μπράβο του Γιώργη, είχε ένα μπιλάφι (πιλάφι), κοντό (άραγε) δικά του ήτονε τα ζα (ζώα);»
Άλλες φορές πάλι
«Κωστή, μην κάμετε το λογόστεμα τση Νεκταρίας στου Μανώλη το μαγαζί, το πιλάφι ντου είναι άχρηστο»
«Επήγαμε ωψές να κάμωμε τη γιορτή του Μιχάλη, είχε βγάλει ένα κάρο (πολλά πράγματα) η γυναίκα του, μα είχε και ένα μπιλάφι»
Πάμε λοιπόν να δούμε όλα τα μυστικά για αυτό το υπέροχο φαγητό.

13

Υλικά
2 κιλά ζυγούρι ή αρνί
Νερό
Ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα ή μισό μισό
Χυμό από ένα λεμόνι
1 κουταλιά στακοβούτυρο
Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Σε εκδηλώσεις που κάνουμε στο σπίτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυο ειδή κρέατος, ζυγούρι και κόκορα ή χωριάτικο κοτόπουλο. Στους γάμους όμως και σε πολύ μεγάλες συνεστιάσεις χρησιμοποιούν μόνο ζυγούρι ή αρνί. Προσωπικά, δεν θεωρώ απαραίτητο το δεύτερο είδος, αν το κρέας μας είναι καλής ποιότητας θα μας δώσει εξαιρετικό ζωμό. Ένα μυστικό για νόστιμο ζωμό είναι το κρέας μας να είναι με οστό.
Θα πλύνουμε πολύ καλά τις μερίδες το κρέας. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρέας με αρκετό νερό σε δυνατή θερμοκρασία. Όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρούς.
Ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ψήνουμε για 1,5 – 2 ώρες ανάλογα με το κρέας ,μέχρι να ψηθεί . Αφαιρούμε το κρέας σε μια πιατέλα και αλατίζουμε.

1  2  3
Σουρώνουμε το ζωμό για να μην έχει κοκαλάκια και ξανά βάζουμε να βράσει, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι. Προσθέτουμε το ρύζι σε αναλογία 3 ζωμό ένα ρύζι.

4  6
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και το βούτυρο που έχουμε κάψει σε ένα κατσαρολάκι (αν ο ζωμός μας είναι αρκετά πλούσιος δεν είναι απαραίτητο το βούτυρο).

7
Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και προορατικά ελάχιστο ξύσμα λεμονιού. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για πέντε λεπτά πριν σερβίρουμε.

8
Tips
Ξέρετε πως πετυχαίνουν την τέλεια αναλογία των υγρών του πιλαφιού σε μεγάλες εκδηλώσεις; Μόλις βράσει το ζουμί το αποσύρουν από τη φωτιά (για να σταματήσει ο βρασμός) και ρίχνουν μέσα το ρύζι όλο μαζί στο κέντρο της κατσαρόλας, ώστε να κάνει ένα βουναλάκι που να προεξέχει λίγο από το υγρό.
Αυτή είναι η απολύτως σωστή αναλογία. Απίστευτο; Δοκιμάστε το κι εσείς στο σπίτι σας και θα με θυμηθείτε!
Το έμαθα και εγώ στο χωριό από ανθρώπους (μάστορες στο είδος τους) που καλούσαν οι γονείς του ζευγαριού στους γάμους για να μαγειρέψουν το γαμοπίλαφο για 1000 και 1500 καλεσμένους.
Καλή επιτυχία!!!

9

12

11


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας.


ΣΥΖΟΥΜΑ (ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΖΩΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ)

2

ΑΡΝΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

5