top image food
MEGALI.jpg

Η σχέση των Ελλήνων με τα κυδώνια, είναι πολύ παλιά. Έχουν περάσει 4000 χρόνια από τότε που έφθασαν στην Ελλάδα από τον Καύκασο, μέσω της Μέσης Ανατολής, για να γίνουν αμέσως από τα πιο αγαπητά φρούτα των Ελλήνων.

Κατά την αρχαιότητα δεν γινόταν διάκριση ανάμεσα στα μήλα και στα κυδώνια. Τα κυδώνια ήταν τα «χρυσά μήλα» από την πόλη Κυδώνια της Κρήτης, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων στον άθλο του Ηρακλή, ήταν κυδώνια. Χρυσό ήταν και το μήλο που έδωσε ο Πάρις στην Αφροδίτη και ίσως γι’ αυτό η θεά του Έρωτα απεικονίζεται να κρατά ένα κυδώνι στο χέρι, που συμβολίζει την αφοσίωση και την ερωτική πίστη.
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η νύφη έτρωγε ένα κυδώνι για να αρωματίσει το φιλί της πριν μπει στη νυφική αίθουσα, ένα έθιμο που λέγεται πως διατηρείται μέχρι σήμερα στη Θράκη. Σε παλιότερες εποχές στη Θράκη, το έθιμο ήθελε το ζευγάρι να μοιράζεται ένα κυδώνι την πρώτη νύχτα του γάμου, αυτό διασφάλιζε να ξυπνήσουν με γλυκιά αναπνοή και γεύση στο στόμα το πρωί.
Όλα αυτά, πέρα από τη γοητεία που τα περιβάλλει, καταδεικνύουν και τις βαθιές ρίζες που έχουν τα κυδώνια στις διατροφικές παραδόσεις των Ελλήνων. Το Κυδώνι ως υλικό στην μαγειρική τρώγεται μαγειρεμένο, το συναντάμε σε αρκετά μέρη της Ελλάδος από τα Χανιά και την αρχαία πόλη Κυδωνία όπου πήρε και το όνομα του έως τα Δωδεκάνησα, την Μακεδονία, τη Θράκη και το Πήλιο.
Εκεί το βλέπουμε να μαγειρεύεται με συνοδεία κρέατος και η συνηθέστερη παραλλαγή του το χοιρινό. Η γεύση του και το παρουσιαστικό του πιάτου το θέτουν στα γιορτινά. Δεν είναι τυχαίο που σε Μακεδονία και Πήλιο θεωρείται το εορταστικό πιάτων των Χριστουγέννων. Αλλά και πιάτο για τα επίσημα γεύματα και περιστάσεις .

2

Υλικά
1 κιλό χοιρινή σπάλα
3 κυδώνια
50ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
200ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ
2 ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές μέλι ή πετιμέζι
2-3 δαφνόφυλλα
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε το χοιρινό και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το χοιρινό, αφήνουμε να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες, το πετιμέζι, τα δαφνόφυλλα και αλατίζουμε.
Βάζουμε μια κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 40 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τα φλούδια και τα σπόρια και κόβουμε σε 6-8 κομμάτια.
Ρίχνουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα και το μοσχοκάρυδο, κουνάμε κυκλικά από τα χερούλια ώστε να βυθιστούν τα κυδώνια μέσα στη σάλτσα.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 40 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!

1
Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης
Βρείτε μας σε
Facebook https://www.facebook.com/nektariakokkinaki/
Instagram https://www.instagram.com/nektaria_kokkinaki/
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpVOK5SrlunZdHerBoY0kwQ


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

3

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΞΕΡΑ

9