top image food
αρχικη ρολα.jpg

Εύκολο και γρήγορο με πολλή νοστιμιά για να κερδίσετε τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι. Ένα πιάτο που μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα γευμάτων του δωδεκαημέρου μεταξύ παραμονής των Χριστουγέννων και Θεοφανείων.

Μπορεί για πολλούς πλέον η γαλοπούλα να θεωρείται μαζί με το χοιρινό και το βοδινό το βασικό φαγητό των Χριστουγέννων, όμως τα ρολάκια με φιλέτο κοτόπουλο γεμιστά με γραβιέρα, μανιτάρια και καπνιστό μπέικον έχουν νοστιμιά με γευστικά αρώματα Χριστουγέννων 

Σε πολύ παλιές εποχές η γέννηση του Χριστού δημιουργούσε εντυπωσιακούς συνειρμούς στη σκέψη των απλών και λαϊκών ανθρώπων. Η Παναγία γέννησε το παιδί της σε σπήλαιο και το έβαλε μέσα στη φάτνη. Τότε τα εθιμικά φαγητά της περιόδου ήταν κυρίως τυλιχτά για να θυμίζουν τη γέννηση και το φάσκιωμα του Θείου Βρέφους.

1

Υλικά

2 φιλέτα κοτόπουλο

1 κουταλιά μουστάρδα

Αλάτι πιπέρι

Γέμιση

2 ξερά κρεμμύδια (σε ροδέλες)

60ml ελαιόλαδο

3 μανιτάρια πόρτο μπέλο

6 φέτες καπνιστό μπέικον ή καπνιστή πανσέτα

1 κουταλάκι μέλι

2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι

½ κουταλάκι θυμάρι

100γρ. γραβιέρα καπνιστή

Για σοτάρισμα

2 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό

100ml άσπρο κρασί

Σάλτσα

1 κουταλιά κόρν φλάουερ

4 κουταλιές νερό

1 κουταλάκι βούτυρο

Σάλτσα γλυκόξινης πιπεριάς

170γρ. πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο, αποφλοιωμένες)

45ml μηλόξυδο

50γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

20γρ. μέλι

1 κουταλάκι κόρν φλάουερ

3 κουταλιές νερό

1 κουταλάκι βούτυρο

Εκτέλεση

Στα καταστήματα Κρητικός, οι άνθρωποι στο κρεοπωλείο μπορούν να σας ανοίξουν τα φιλέτα κοτόπουλου αν τους εξηγήσετε ότι θέλετε να κάνετε ρολά.
Βάζουμε σε μια καθαρή επιφάνεια τα φιλέτα και αλείφουμε με μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το μπέικον κομμενο σε μικρα κομματια και τα μανιταρια. Ριχνουμε το θυμαρι και το μελι και ανακατεουμε. Τελος, προσθετουμε το βαλσάμικο και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 3 λεπτά.
Μοιράζουμε τη γέμιση πάνω στα φιλέτα και προσθέτουμε την καπνιστή γραβιέρα τριμμένη στην χοντρή πλευρά. Τυλίγουμε τα ρολά και στερεώνουμε με δυο οδοντογλυφίδες.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τα ρολά, γυρνάμε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Μεταφέρουμε τα ρολά μαζί με τη σάλτσα σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Βγάζουμε τα ρολά σε μια πιατέλα και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί για 5 λεπτά ώστε να ανακτήσουν τα υγρά του ψησίματος.
Σουρώνουμε τη σάλτσα από το ταψί και ρίχνουμε σε ένα τηγάνι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, διαλύουμε στο νερό το κόρν φλάουερ και ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα ρολά με τη σάλτσα.
Σαν δεύτερη επιλογή, σας προτείνω και μια πιο χρωματιστή και εορταστική σάλτσα για να συνοδέψετε τα ρολά, Σάλτσα γλυκόξινης πιπεριάς.
Σε multi ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα εκτός από το κόρν φλάουερ και το βούτυρο, χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 3 λεπτά, διαλύουμε το κόρν φλάουερ στο νερό και περιχύνουμε τη σάλτσα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και προσθέτουμε το βούτυρο. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Μπορούμε να συνοδέψουμε τα ρολά με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Καλή επιτυχία!

1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑ

1