top image food
MEGALI.jpg

Το φαγητό είναι μια μεγάλη απόλαυση στη ζωή μας. Σ’ αυτή την απόλαυση το κρέας έχει ασκήσει καθοριστικό ρόλο και αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής και αποτελεί σημαντική πηγή αρκετών θρεπτικών ουσιών.


Στην ελληνική κουζίνα υπάρχει μια πληθώρα αμέτρητων συνταγών για κρέατα. Το μυστικό για να απολαύσεις το κρέας είναι να πετύχεις ένα σωστό συνδυασμό των υλικών.
Τώρα που μπαίνουμε σιγά – σιγά στο χειμώνα και τα πρώτα αγριόχορτα, με πρωταγωνιστή το μάραθο, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους, πρέπει να βρούμε τρόπους να «παντρέψουμε» ένα από τα δημοφιλή για τον Έλληνα κρέας, που είναι το αρνί.
Ο μάραθος, ένα αρωματικό και γευστικό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες είναι από τους άριστους συνδυασμούς όχι μόνο με κρέας αλλά και με θαλασσινά. Γνωστό από τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς της Ινδίας, Κίνας, Αιγύπτου. Εμείς εδώ στην αρχαία Ελλάδα το προσφέραμε στις θεότητες διότι το θεωρούσαμε σύμβολο μεγάλης επιτυχίας. Ο Διοσκουρίδης το περιγράφει σαν αποτελεσματικό διουρητικό «για όσους ουρούν σταγόνα - σταγόνα». Επίσης το θεωρούσαν αντίδοτο για δάγκωμα φιδιών, σκορπιών αλλά και για δηλητηρίαση.
Το βρίσκεις παντού στη φύση και ιδιαίτερα σε ακαλλιέργητα χωράφια όπου υπάρχει υγρασία όπως οι κοίτες των ποταμών και ρυακιών. Οι νοικοκυρές στην Ελληνική ύπαιθρο αρέσκονται να το μαζεύουν από τη φύση και να το διατηρούν στο ψυγείο. Για όσους δεν έχουν αυτή την τύχη από τα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ δεν λείπει ποτέ.
Ο συνδυασμός με το κρέας και ιδιαίτερα με το αρνί κάνει το πιάτο κυριακάτικο και γιορτινό. Ευκαιρία να το απολαύσετε μαγειρεμένο στο φούρνο σας.

1


Υλικά
1,5 – 2 κιλά αρνί μπούτι
2 μάτσα μάραθα
100ml ελαιόλαδο
150ml κόκκινο κρασί
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε το μπούτι και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Αλατοπιπερώνουμε.
Πλένουμε και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα μάραθα.
Σε γάστρα στρώνουμε τα μυρωδικά και τοποθετούμε πάνω το μπούτι.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 1,5 ώρα.
Ανοίγουμε τη γάστρα, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία!!!

2


Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.