top image food
arxiki.png

Οι χυλοπίτες είναι ένα είδος παραδοσιακού ζυμαρικού που χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα.

Αυτές όμως που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πατρίδας των Κενταύρων και της θερινής κατοικίας των Θεών του Ολύμπου, είναι οι χυλόπιτες της πολυποίκιλης και συνάμα παραδοσιακής Πηλιορείτικης γαστρονομίας. Το μυστικό για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο η γεύση τους είναι τα φρέσκα υλικά, αυγά και γάλα.

Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ταχύτητα και με νέες διατροφικές μόδες που έχουν φόντο το παρελθόν και την τοπική παράδοση. Σ’ αυτή την παράδοση οι χυλοπίτες παραμένουν ένα από τα αγαπημένα γεύματα των ελλήνων που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.

Οι γυναίκες της υπαίθρου που φτιάχνανε αγνές παραδοσιακές χυλόπιτες για όλο το χρόνο, επιλέγανε να τις ζυμώσουν με γάλα τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που ήταν παχύ. Το μυστικό τους ήταν να ανοίξουν φύλο λεπτό. Χρειάζεται τέχνη και επιδεξιότητα για να γίνει αυτό. Τότε η μία βοηθούσε την άλλη. Μέσα σε ατμόσφαιρά χαράς και κεφιού, ανάμεσα σε γέλια και πειράγματα έκαναν ατέλειωτα φύλλα με τον πλάστη και τα τοποθετούσαν σε καθαρά σεντόνια να στεγνώσουν και στη συνέχεια να τα κόψουν.

Εδώ και χρόνια οι νοικοκυρές προτιμούν να συνοδεύουν τις χυλοπίτες με εκλεκτό κρέας. Ιδιαίτερο δέσιμο έχουν με τον χωριάτικο πετεινό και με λάδι, κρεμμύδι, μπαχαρικά δίνουν μια ασύγκριτη νοστιμιά λόγω των αγνών υλικών.

Υλικά

1 ½ κιλό κόκορα κομμένο σε μέτριες μερίδες

100ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

200ml κόκκινο κρασί

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 κουταλιά πελτέ

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

3 καρφάκια γαρίφαλο

2 φύλλα δάφνης

3-4 κόκκους μπαχάρι

Αλάτι πιπέρι

400γρ. Χυλοπίτες φαρδιές Πηλίου Πανάγου

300γρ. ξυρό ανθότυρο

 

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κομμάτια τον κόκορα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του, προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη.

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη, αλατίζουμε και προσθέτουμε 2 κούπες ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε για μια ώρα περίπου.

10 λεπτά πριν είναι έτοιμο, συμπληρώνουμε 2 κούπες ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει, ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες και ψήνουμε όσο χρόνο λέει η συσκευασία.

Σερβίρουμε με αρκετό ξυσμένο ανθότυρο.

Ιδανικά τρώγετε ζεστό.

Καλή επιτυχία!!!

1 2

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ

1