top image food
megali.jpg

Τώρα είναι η εποχή που η γη σου δίνει απλόχερα μεγάλη ποικιλία χόρτων.


Για εμάς τους Κρητικούς τα χόρτα τα θεωρούμε μια από τις πιο πολύτιμες τροφές και για αυτό οι νοικοκυρές βρήκαν τρόπους να τα φτιάχνουν με διάφορους τρόπους .
Αυτό όμως που έχει πιο μεγάλη αξία είναι ότι μάθαμε να μαζεύουμε τα χόρτα μόνοι μας από τη φύση. Θέλουμε να παίρουμε ένα μαχαίρι, μια τσάντα και να κάνουμε ένα περίπατο στα χωράφια, κοντά στο χωριό, για να μαζέψουμε χόρτα. Δεν μας κάνει κόπο γιατί μας αρέσει, μας διασκεδάζει, μας ενθουσιάζει. Και τα θέλουμε όλα. Όσο μαζεύουμε τόσο περισσότερα θέλουμε, μέχρι να δούμε ότι η τσάντα μας ή το καλάθι μας γέμισε, μαζί με την ψυχή μας. Θέλουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας στο μέγιστο. Το μεγάλο όμως βάσανο ξεκινά μετά με το καθάρισμα τους. Θέλει χρόνο και υπομονή. Όμως όσο και να κουραστούμε ξέρουμε ότι η νοστιμιά τους θα μας αποζημιώσει. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής γης είναι ότι από τις αρχές του χειμώνα μια μεγάλη ποικιλία χόρτων εμφανίζονται. Κάθε φορά και διαφορετικά.
Τώρα που οι μαραθιές άρχισαν να πρασινίζουν και να σκορπούν την μυρωδιά τους, ακόμα και σε ένα φύσημα του αέρα, είναι η ώρα να βγούμε να μαζέψουμε άγρια μάραθα. Τώρα να σας πω την αλήθεια, με πρόλαβε η μάνα μου και μου έστειλε από το χωριό μαζί με άλλα χόρτα, έτσι αποφάσισα να φτιάξω αυτό το εύκολο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό που θυμίζει τη γιαγιά μου.

3


Υλικά
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρές μερίδες (Σπάλα ή μπούτι)
1 κιλό Τσιγαριαστά Χόρτα (Βρούβες , γλυκοσιρίδες, γαλατσίδες, αγριόπρασα, αρχατζίκοι, καυκαλήθρες, λάπαθα)
1 μάτσο μάραθα
100ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
100ml άσπρο κρασί
2 μέτριες ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε αρκετό νερό και μία κουταλιά αλάτι, αφήνουμε τα χόρτα για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε φρέσκο νερό, προσθέτουμε λίγο ξύδι για να απολυμάνουμε τα χόρτα. Συνεχίζουμε να πλένουμε τα χόρτα αλλάζοντας το νερό για άλλες 2-3 φορές. Ψιλοκόβουμε το μάραθο και όλα τα υπόλοιπα χόρτα σε μέτρια κομμάτια και κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το χοιρινό, σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με άσπρο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, ρίχνουμε 2 κούπες ζεστό νερό, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μία ώρα. Το φαγητό μας θα πρέπει να μείνει με ελάχιστο ζωμό.
Όταν περάσει μια ώρα, βάζουμε τα χόρτα, αλατίζουμε ελαφριά και ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν κι αυτά. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 -20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

2

1


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΡΑΦΙΟΛΙΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ

1