top image food
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙΙΙΙΙ.png

Αυτό όμως που απογειώνει τη γεύση του είναι το μαγείρεμα του με γλυκό κρασί.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο σωστός συνδυασμός φαγητού και ποτού μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις των πιάτων μας. Το φαγητό είναι μια μεγάλη απόλαυση στην ζωή μας, όταν όμως μιλάμε για σωστά μαγειρεμένο και «φροντισμένο» φαγητό, τότε σίγουρα αναφερόμαστε σε ποιότητα ζωής.

Η συνταγή αυτή, είναι θέμα καλών υλικών. Και όταν μιλάμε για κρέας, η επιλογή μας έχει να κάνει με ποιο χασάπη συνεργαζόμαστε και του έχουμε εμπιστοσύνη. Ότι προμηθευόμαστε για το γεύμα μας, ακόμη και κρεμμύδι, πόσο μάλλον κρέας, πρέπει να είναι το άριστο.Στην αρχαία Ελλάδα η επιλογή της μερίδας του κρέατος γινόταν με διαφορετικά κριτήρια. Το σφάγιο δεν διαμελιζόταν ανάλογα με τον τύπο των μελών του, μα σε κομμάτια ίσου βάρους. Στην Κρήτη τα καλύτερα από αυτά αποδίδονταν στους φρονιμότερους πολίτες ή στους καλύτερους πολεμιστές. Σε άλλες περιοχές όπως στη Χαιρώνεια, οι μερίδες μοιράζονταν τυχαία, με αποτέλεσμα να είναι θέμα τύχης για τον καθένα το αν θα λάμβανε καλό ή λιγότερο καλό κομμάτι.

KREAS

Υλικά

350 γραμμάρια ψαρονέφρι

40 ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

150 γραμμάρια μανιτάρια λευκά

Αλάτι

Πιπέρι

200 ml μαυροδάφνη

2 φύλλα δάφνης

2 κλωνάρια θυμάρι

30 γραμμάρια βούτυρο 

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψαρονέφρι από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα και να θωρακίσουμε τα υγρά του. Όταν είναι έτοιμο μεταφέρουμε σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε.

Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα επίσης σε φέτες, ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, αφήνουμε να εξατμιστεί και αλατίζουμε ελαφριά.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα το ψαρονέφρι και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά.

Τα τελευταία 5 λεπτά ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο πάνω στο ψαρονέφρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα πέντε λεπτά ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το ψαρονέφρι σκεπασμένο με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί για 5 λεπτά μέχρι να ηρεμήσει.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Καλή επιτυχία!

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ2

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας...

ΜOYΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΣΩΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

mous2