top image food
ΡΙΝ1.png

Όταν έχουμε φιλική παρέα στο σπίτι ή στο εξοχικό, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι η μπριζόλα, τα παϊδάκια και το μπιφτέκι.

Το κρέας ψημένο στα κάρβουνα, στη σούβλα, στη σχάρα είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές του Έλληνα. Αυτή η μυρωδιά του ψημένου κρέατος που αναμιγνύεται με τον καπνό του κάρβουνου είναι πολύ ελκυστική και ταυτόχρονα πρόκειται για μια από τις καλύτερες απολαύσεις. Το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα είναι μια τελετουργία που θέλουμε να την απολαμβάνουμε μαζί με άλλους, λες και είναι Τσικνοπέμπτη, που τα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Τι σχάρες τις ανακαλύψαμε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες; Όχι βέβαια. Στη Δήλο πριν από 2500 χρόνια υπήρχε κουζίνα που ταυτόχρονα είχε τρία σημεία για τοποθέτηση χύτρας, φούρνο με σχάρα και πλάκα ψησίματος. Μια εξαιρετικά εντυπωσιακή σχεδίαση, φτιαγμένη από πηλό, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του νοικοκυριού όπως σήμερα η ηλεκτρική κουζίνα. Οι μόνες αλλαγές που ήρθαν, μας τις έφερε μετά από χιλιάδες χρόνια η επανάσταση του ηλεκτρισμού. Η φιλοσοφία όμως κρατά από εκείνα τα χρόνια.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ111

Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά ΛΉΜΝΟΥ(ελιά)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
200 γραμμάρια μπαγιάτικο ψωμί
1 αυγό
30 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά Ξύδι
50 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα Λιμνών Αργολίδος
1 κουταλιά μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Εκτέλεση
Αρχικά μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό για λίγα λεπτά. Σουρώνουμε και στύβουμε πολύ καλά να φύγει το περιττό νερό.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη, το μουλιασμένο ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια με λαδωμένα χέρια, σε στρογγυλό σχήμα, βάρους 170 έως 180 γραμμάρια.

Αν τα ψήσουμε στη σχάρα, πρέπει να τα βάλουμε όταν η σχάρα μας έχει κάψει αρκετά. Ψήνουμε για περίπου 6 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια θερμοκρασία.

Αν ψήσουμε σε σχαροτήγανο, αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, αφήσουμε να κάψει αρκετά και στη συνέχεια θα ακουμπήσουμε τα μπιφτέκια μας. Ψήνουμε επίσης 6 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά.

Όταν είναι έτοιμα βγάζουμε σε μία πιατέλα, αφήνουμε για 1 λεπτά να ηρεμήσουν, και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

ΜΠΡΟΖΟΛΑ2

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΑΡΝΙ1