top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-16 αντίγραφο 6.png

Εκλεκτός παραδοσιακός μεζές που λατρεύουμε όλοι και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά του. Ιδανικό πιάτο για το πασχαλινό τραπέζι που το απολαμβάνουμε μ’ ένα ποτήρι κρασί.

Για μας του Έλληνες είναι ένα απολαυστικό φαγητό που όταν βρούμε την ευκαιρία μπορούμε να το απολαύσουμε μαζί με άλλους μεζέδες και καλή παρέα. Μεζές που απογειώνεται όταν τον κάνουμε σαβόρε. Είναι γρήγορο και απλό, και γίνεται σ΄ ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, ξίδι και αρισμαρί.

Η λέξη savor σημαίνει νόστιμο και σαβόρε λέγονται οι σάλτσες από ξύδι, ελαιόλαδο, αλεύρι και δεντρολίβανο που περιχύνονται σε τηγανιτά φαγητά. Ήταν μια μέθοδος διατήρησης φαγητών για κάποιο διάστημα, σε εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία για τη φύλαξη τους.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 16 αντίγραφο 7

Θα μου πείτε και γιατί σήμερα που υπάρχουν τα ψυγεία «σαβοριάζουμε» όπως συνηθίζουν να λένε στη Κρήτη τηγανιτά ψάρια, χοχλιούς, συκώτι, πατάτες τηγανιτές; Αυτό συμβαίνει γιατί η Κρητική κουζίνα αλλά και ευρύτερα η ελληνική κουζίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής των κατοίκων, με τον τρόπο που εκφράζονται, που εργάζονται και διασκεδάζουν.

Πας σε ένα καφενείο, ρακάδικο, τσιπουράδικο ή ταβέρνα σε χωριό με τους φίλους σου και παραγγέλνεις ρακή ή τσίπουρο. Σου ‘ρχονται τα καραφάκια με τους μεζέδες και ένα πιατάκι σαβοριασμένο συκώτι. Τότε βλέπεις να αδειάζονται τα ποτήρια το ένα πίσω από το άλλο. Θες το ελαφρύ χάδι του δροσερού ανέμου, θες η αύρα της παρέας, θες η ενέργεια του χώρου, η μοναδική θέα του τοπίου και οι εικόνες των απλοϊκών ανθρώπων που ξέρουν να χαίρονται τον τόπο τους, ποτέ δεν κατάλαβα απ’ όλα αυτά τι συμβαίνει και απολαμβάνεις αυτές τις μοναδικές στιγμές. Είναι και αυτή η μυρωδιά των παραδοσιακών ποτών που μπλέκει με τους μεζέδες και τη διαπεραστική μυρωδιά του αρισμαρί με το ξύδι στο σαβοριασμένο συκώτι, που σε κάνουνε να μη θες να σταματήσεις να δοκιμάζεις ξανά και ξανά.

 

Υλικά
1 κιλό αρνίσια συκωταριά
Αλεύρι
4 κλωνάρια αρισμαρί (δενδρολίβανο)
150ml ξύδι κόκκινο
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση
Πλένουμε τη συκωταριά και αφήνουμε να στραγγίξει. Κόβουμε σε μικρές μερίδες. Αλευρώνουμε πολύ καλά και από τις δυο πλευρές.

Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο και γυρνάμε να ψηθεί και από τις δυο πλευρές, (δεν αφήνουμε να ξεροψηθεί πολύ, διότι το συκώτι θα γίνει σκληρό. Το ψήσιμο του συνεχίζεται και όταν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά με την θερμοκρασία που έχει αναπτύξει).

Σχέδιο χωρίς τίτλο 16

Βγάζουμε τα κομμάτια σε ένα πιάτο και αλατίζουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλα τα κομμάτια.

Σουρώνουμε το ελαιόλαδο που έχει μείνει στο τηγάνι. Ξανά βάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε τα κλωνάρια το δενδρολίβανο.

Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί (προσοχή να μην καούμε, αφαιρούμε για λίγο το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά με προσοχή το ξύδι, ξανά βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστεί).

Προσθέτουμε τα κομμάτια το συκώτι, αφήνουμε να πάρει μια βράση και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 16 αντίγραφο 4