top image food
laxanodolmades231.png

Οι λαχαντολμάδες και γενικότερα οι ντολμάδες είναι ένα φαγητό που λατρεύουν όλοι οι Έλληνες. Γευστικό και απλούστατο φαγητό που λατρέψαμε από παιδιά.

Στη χώρα μας έχουμε την δυνατότητα να τους γευόμαστε όλο το χρόνο με ρύζι, με σπασμένο σιτάρι, πλιγούρι ή μπλουγούρι όπως το ξέρουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ή χόντρο όπως τον λένε Κρήτη. Υψηλής διατροφικής αξίας υλικό που αν προσθέσεις ψιλοκομμένο χοιρινό η γεύση απογειώνεται. Δεν είναι και πολύ μπελαλίδικο φαγητό και εύκολα μπορείς να το φτιάξεις χωρίς πολύ κόπο. Εδώ που τα λέμε, οι καλές νοικοκυρές που θέλουν να πειραματίζονται στην κουζίνα τους, η παρασκευή αυτού του φαγητού είναι ένα ευχάριστο παιγνίδι.

Τους λαχανοντολμάδες τους απολαμβάνουμε καλύτερα όταν είναι ζεστοί, όταν ανοίγει την κατσαρόλα η νοικοκυρά και αναβλύζει ο αχνός με τις μυρωδιές, θες να αρπάξεις το πιρούνι και να τσιμπήσεις τον πρώτο. Τα καλά υλικά δίδουν και καλό αποτέλεσμα και όταν έχεις αφράτο λάχανο από τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου πετυχαίνεις τον καλύτερο λαχανοντολμά. Τέτοια ποιότητα έχουμε σε πολλά μέρη της χώρας. Φημισμένα λάχανα είναι αυτά της Αγίας Βαρβάρας στο Ηράκλειο Κρήτης που η ζήτηση τους έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια του νησιού. Οι ντόπιοι, για τα λάχανα τους βγάλανε και μαντινάδα: «Εγώ θα ’πα να παντρευτώ απ’ την Αγιά Βαρβάρα απούχει κοπελιές καλές και λάχανα μεγάλα».

laxanodolmades342

Οι αρχαίοι, λάχανα ονόμαζαν όλα τα κηπευτικά. Η λέξη παράγεται από το αρχαίο ρήμα «λαχαίνω» που σήμαινε σκάβω. Ήταν λοιπόν τα φυτά που σκάβεις για να τα καλλιεργήσεις. Στην ελληνιστική εποχή ο φόρος που έμπαινε στους καλλιεργητές κηπευτικών λεγόταν «λαχανικόν τέλος».

 

Υλικά

Για τη γέμιση
1 μεγάλο λάχανο
500γρ. χοιρινό (σπάλα) ψιλοκομμένο Κιλελέρ ''Θησαυροί της Ελλάδας''
150γρ. χόντρο (σπασμένο σιτάρι)
30ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ''Θησαυροί της Ελλάδας''
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά μαϊντανό
1 κουταλιά άνηθο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
Χυμό από ένα λεμόνι
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι

 

Για το μαγείρεμα
80ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ''Θησαυροί της Ελλάδας''
400ml νερό 

Για το αυγολέμονο
500γρ. ζωμό από το φαγητό
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
2 κουταλάκια κόρν φλάουερ

 

 

Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη, να μας ψιλοκόψει το χοιρινό με μαχαίρι, όχι σε μηχανή κιμά. Μπορούμε φυσικά να ψιλοκόψουμε και μόνοι μας. Κόβουμε αρχικά σε λωρίδες και στη συνέχεια με δυο μαχαίρια κόβουμε αντίθετα σε μικρά κομμάτια.

Μεταφέρουμε το χοιρινό σε ένα μπολ και προσθέτουμε , το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, την ντομάτα, το σπασμένο σιτάρι , τον χυμό λεμονιού και τέλος τα μπαχαρικά.

Ανακατεύουμε πολύ καλά να δέσουν τα υλικά, κλείνουμε με μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη.

Κόβουμε με μεγάλο μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο κυκλικά σε σχήμα κώνου. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό με μισή κουταλιά αλάτι, τοποθετούμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω, όταν αρχίζει να βράζει με μια τρυπητή κουτάλα γυρνάμε το λάχανο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να αρχίσουν να βγαίνουν μόνα τους. Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μια κατσαρόλα απλώνουμε κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, καρότα , τα κοτσάνια από το μαϊντανό και τα σκληρά μέρη από το λάχανο. Αυτό θα βοηθήσει να μην κωλύσουν οι λαχανοντολμάδες και επίσης θα δημιουργήσει ένα νόστιμο ζωμό.

Παίρνουμε ένα φύλλο και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό κοτσάνι, χωρίζουμε το φύλλο στα δυο. Σε κάθε φύλλο βάζουμε περίπου ένα μικρό κουταλάκι γέμιση ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου. Γυρνάμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες κυκλικά στη κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλο.

Όταν είναι έτοιμη, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι, το ελαιόλαδο και περίπου δυο κούπες νερό. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να τους κρατήσει σταθερούς και να μην ανοίξουν.

Ψήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 40-45 λεπτά. Προσέχουμε αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο έξτρα νερό. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Παίρνουμε προσεκτικά το ζωμό από το φαγητό και μεταφέρουμε σε μια άλλη κατσαρόλα. Στην περίπτωση που ο ζωμός δεν αρκεί, συμπληρώνουμε με ζωμό λαχανικών. Διαλύουμε το κόρν φλάουερ σε 50ml κρύο νερό και ρίχνουμε στο ζωμό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφριά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια.

Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο και αρκετό φρέσκο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!!

!laxanodolmades3421

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

traxanosoupa23 αντίγραφοΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο