top image food
tiganiakotopoulou-memanitaria1.png

Η τηγανιά αποτελεί έναν ακόμα από τους πιο διαδεδομένους και αγαπημένους μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, που παρασκευάζεται με χοιρινό κρέας, κοτόπουλο ακόμα δε και με λουκάνικα.

tiganiakotopoulou memanitaria4

Τα κρεατικά, κομμένα σε κομμάτια, μαγειρεύονται σε τηγάνι, όπου αρχικά τηγανίζονται και στην συνέχεια προστίθενται αλατοπίπερο, μυρωδικά και όλα τα συνοδευτικά υλικά, μεταξύ των οποίων πολύ συχνά το κρασί ή το ούζο, προσθήκη που αιτιολογεί και την έτερη ονομασία του φαγητού ως μπεκρή μεζέ. Η τηγανιά είναι συγχρόνως ένα παραδοσιακό έδεσμα της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δεδομένου ότι η κλασσική εκδοχή της, αυτή με το χοιρινό, παρασκευαζόταν την εποχή που σφαζόταν ο οικόσιτος χοίρος, προκειμένου το αγροτικό νοικοκυριό να γεμίσει τα κελάρια του με φρέσκο κρέας και κάθε είδους παρασκευές που το συντηρούσαν, έτσι ώστε η οικογένεια να εξασφαλίσει την επάρκειά της ως και τις Αποκριές. Τα χοιροσφάγια -η γουρουνοχαρά, όπως συνήθως ονομάζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα- αποτελούσαν μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, με ιδιαίτερη μάλιστα εθιμοτυπία, στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου της ζωής των αγροτικών κοινωνιών της πατρίδας μας.

Το ήπιας γεύσης κρέας από κοτόπουλο, ως πρωταγωνιστής αυτής της συνταγής, συνυπάρχει αρμονικά με υλικά όπως τα μανιτάρια και τα βερίκοκα, τα οποία εμπλουτίζουν το φαγητό με τα αρώματα αλλά και τη γλύκα τους, χαρίζοντας παράλληλα στο πιάτο μια μοναδική ένταση και γευστική ισορροπία.

tiganiakotopoulou memanitaria2

Από την άλλη πλευρά τα μανιτάρια, με τα αμέτρητα διαφορετικά καλλιεργημένα ή αυτοφυή είδη τους, αποτελούν μια θρεπτική και υγιεινή διατροφική πρόταση, ακόμα και για όσους αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα. Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πολύ καλής ποιότητος πρωτεΐνες, πολλές βιταμίνες και μέταλλα, φυτικές ίνες αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, τα βρώσιμα μανιτάρια συνεισφέρουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, ενισχύουν τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από την γήρανση και βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ακολουθήστε την συνταγή που σας δίνουμε και απολαύστε ένα πιάτο ελαφρύ, υγιεινό και πεντανόστιμο!

Υλικά
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένα σε μπουκιές
500 γρ. λευκά μανιτάρια
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
150 γρ. ξερά βερίκοκα
100 ml άσπρο κρασί
1/2 κουταλάκι Θυμάρι
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλάκι μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
100 γρ. κάσιους

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια, τα βερίκοκα, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Σε μισή κούπα ζεστό νερό διαλύουμε την μουστάρδα και περιχύνουμε το φαγητό. Μαγειρεύουνε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε το μέλι , το χυμό λεμονιού και τα κάσιους και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

tiganiakotopoulou memanitaria3

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΔΙΠΛΕΣ

diplesmemeli6

ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΥΦΑΔΟ

ΚΑΣΤΑΝΑ2