top image food
kolokitha212.png

Η γνωστή μας πορτοκαλί γλυκιά κολοκύθα ξεκίνησε το οδοιπορικό της στον κόσμο από την άγρια κολοκύθα, που φυόταν στην Γουατεμάλα και το Μεξικό, απ’ όπου η καλλιέργειά της επεκτάθηκε στην Αμερική, όπου μάλιστα οι Ινδιάνοι την καλλιεργούσαν δίπλα-δίπλα με τα επίσης αγαπημένα τους καλαμπόκι και φασόλια, συμπληρώνοντας έτσι την τριάδα των βασικών ειδών της διατροφής τους.

kolokithia1

Από εκεί ο Κολόμβος την έφερε στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ σήμερα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αργεντινή. Η κολοκύθα είναι είδος συγγενικό με το πεπόνι και το αγγούρι και οι ποικιλίες της είναι αμέτρητες, όπως άλλωστε και τα χρώματα, τα σχήματα, τα μεγέθη και οι γεύσεις που μπορεί να έχει ο καρπός της. Οι μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες γίνονται σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες τα νόστιμα «σκεύη», μέσα στα οποία μαγειρεύεται το φαγητό, όπως στην συγκεκριμένη συνταγή με την γέμιση χοιρινού κιμά, που κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει και έναν από τους πρωταγωνιστές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αφαιρώντας το καπάκι της, δηλαδή όλη την φλούδα γύρω από το κοτσάνι της και στην συνέχεια απομακρύνοντας τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της, έχουμε μια χύτρα που όχι μόνο θα σφραγίσει μέσα της όλη την νοστιμιά των υλικών που θα τοποθετήσουμε εντός της, αλλά παράλληλα και η ίδια η σάρκα της, ψημένη και πεντανόστιμη, θα αποτελέσει μία εντυπωσιακής νοστιμιάς και ομορφιάς πρόταση για κάθε γιορτινό τραπέζι. Άλλωστε, τα καροτενοειδή, στα οποία οφείλεται και το όμορφο πορτοκαλί χρώμα της, καθώς και οι πολύτιμες βιταμίνες της, την καθιστούν απαραίτητη για τον οργανισμό. Διαλέξτε, λοιπόν, την καλύτερη -με βασικά κριτήρια να έχει το κοτσάνι της και το περίβλημά της να είναι σκληρό και έντονα πορτοκαλί, χωρίς χτυπήματα και γρατζουνιές- και μετατρέψτε την σε απολαυτικές σούπες βελουτέ, σε πολύχρωμο πουρέ, σε χορταστικές σαλάτες, σε πρωτότυπες τάρτες ή cup cakes, σε αγαπημένα γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδες και φυσικά σε υπέροχες πίτες με κρατσανιστό φύλλο. Μην ξεχνάτε ότι η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί σε σκιερό και ξηρό μέρος έως και 6 μήνες, οπότε τώρα που είναι στην εποχή τους αγοράστε τις και αφήστε τις να συντροφεύουν τις γαστρονομικές αναζητήσεις σας όλο τον χειμώνα!

kolokithia2

Υλικά
3 κιλά γλυκιά κολοκύθα
Αλάτι
Πιπέρι
50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
800 γρ. χοιρινό κιμά
100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 πράσα (το λευκό μέρος)
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml κόκκινο κρασί
1 ξύλο κανέλας
4 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι θυμάρι
1/2 κουταλάκι κύμινο
200γρ. ρύζι μακρύκοκκο
150 γρ. Mix αποξηραμένα φρούτα
50 γρ. φουντούκια
80 γρ. κάσιους
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κολοκύθα εξωτερικά. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ένα καπάκι και αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες από το εσωτερικό με ένα κουτάλι. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και κρατάμε στην άκρη.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά. Σοτάρουμε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Βάζουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε με κρασί, αφήνοντας να εξατμιστεί. Συμπληρώνουμε με μισή κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα φουντούκια, τα κάσιους και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε την κολοκύθα και κλείνουμε με το καπάκι.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.

Σιγομαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 2 ώρες ώστε να ψηθεί η γέμιση μέσα στα υγρά της κολοκύθας.

Όταν περάσει ο χρόνος ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε προσεκτικά σε μία πιατέλα για να σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι.
Καλή επιτυχία!

kolokothia3

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

melomakaronamesokolata1 αντίγραφο

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

vasilopitameladi2