top image food
eksoxiko2.png

Το σφάξιμο του χοίρου,σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για κάθε αγροτικό σπίτι στην ελληνική περιφέρεια, το οποίο εξασφάλιζε έτσι το απαραίτητο κρέας, όχι μόνο για άμεση κατανάλωση, αλλά κυρίως για μακροπρόθεσμη, μέσω των ποικιλότροπων διαδικασιών συντήρησης του κρέατος και του λίπους του, αλλά και της αξιοποίησης και του τελευταίου μέρους του ζώου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το λιάσιμο των εντέρων, το τηγάνισμα του αίματός του -το οποίο μετατρέπεται σε έδεσμα που προσομοιάζει στο τηγανητό συκώτι- και βέβαια τα παιχνίδια των παιδιών με την ουροδόχο κύστη του χοίρου σε ρόλο μπάλας.

Τα χοιροσφάγια της νησιωτικής Ελλάδας και οι γουρουνοχαρές της ηπειρωτικής χώρας, αποτελούν μία πραγματική ιεροτελεστία και εκτείνονται σε μια χρονική περίοδο, που ξεκινά από τα Χριστούγεννα και τελειώνει τις Αποκριές. Σύγλινα, λουκάνικα, τσιγαρίδες και τηγανιές κάνουν Θεσσαλία και Ρούμελη να μοσχοβολούν αυτήν την εποχή, το ψητό γουρουνόπουλο πρωταγωνιστεί στην Πελοπόννησο, ενώ απάκια, ομαθιές και τζηλαδιές κυριαρχούν στο εδεσματολόγιο της Κρήτης και των νησιών. Χοιρινό με σέλινο, κεφτέδες και λαχανοντολμάδες με το κρέας κομμένο στο χέρι σε μικρά κομματάκια, αλλά και χοιρινό στο φούρνο συμπλήρωναν την βεντάλια εδεσμάτων με βάση το χοιρινό κρέας.

eksoxiko3

Στην σύγχρονη εποχή της αφθονίας και της εύκολης συντήρησης πρώτων υλών, το χοιρινό εξακολουθεί να αποτελεί για τους Έλληνες ένα από τα πιο αγαπημένα κρέατα, ίσως επειδή όλα όσα προαναφέραμε έχουν εγγραφεί πλέον στο υποσυνείδητό μας, με την μορφή γευστικών και όχι μόνο αναμνήσεων από τα παιδικά μας χρόνια, από την μόνιμη διαμονή ή έστω τις διακοπές μας στο χωριό του παππού και της γιαγιάς. Το χοιρινό πρωταγωνιστεί, λοιπόν, σε μια τεράστια γκάμα συνταγών εμβληματικών για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, όπως το σουβλάκι, το κοντοσούβλι, το χοιρινό με πράσο ή σέλινο, η τηγανιά, το κλέφτικο και βέβαια το εξοχικό, μια πεντανόστιμη συνταγή για το οποίο σας παρουσιάζουμε σήμερα. Φαγητό με πρόσημο χαράς και ευωχίας, καθώς πήρε το όνομά του από τις εξοχικές ταβέρνες, που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του χοιρινό κρέας και σκληρό τυρί τυλιγμένα σε λαδόκολλα, πολλές φορές με την προσθήκη πράσινης πιπεριάς. Απολαύστε το στην καλύτερη εκδοχή του, την δική σας χειροποίητη!

 

Υλικά
1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
4 πατάτες
1 ντομάτα
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
150 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
50ml κόκκινο κρασί
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ μεταφέρουμε τα κομμάτια του χοιρινού. Ρίχνουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια κομμένα σε μέτρια κομμάτια.

Προσθέτουμε το σκόρδο σε φέτες καθώς και την ντομάτα. Βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.

Σε ένα ταψί τοποθετούμε σταυρωτά δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και πάνω δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί.

Μεταφέρουμε στη μέση το χοιρινό με τα λαχανικά και τέλος βάζουμε την γραβιέρα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια.

Διπλώνουμε καλά σε πακέτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.

Αφαιρούμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.

Ιδανικά σερβίρουμε ζεστό.
Καλή επιτυχία!

eksoxiko1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

gkemiastampiftekia4

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΠΙΤΑ

spitikosguros3