top image food
arnipal3.png

Απλό και φανταστικό φαγητό για κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι. Το αρνί στην Ελλάδα είναι από τα αγαπημένα κρεατικά με πληθώρα απολαυστικών συνταγών.

arnipal2

Το κρέας έχει ασκήσει καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές μας διότι αποτελεί σημαντική πηγή πλούσιων θρεπτικών ουσιών. Το μυστικό για να απολαύσεις το κρέας είναι να πετύχεις ένα σωστό συνδυασμό των υλικών. Και ένας τέτοιος καλός συνδυασμός είναι αρνί με πατάτες στο φούρνο. Ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά φούρνου.
Ένα καλό κρέας ταιριάζει σ’ ένα καλό τραπέζι με την οικογένεια, με φίλους και παρέα. Όλο αυτό είναι μια τελετουργία, ένα ελληνικό σκηνικό συναίνεσης, ενότητας και απόλαυσης, γιατί το καλό φαγητό είναι μια μεγάλη απόλαυση στη ζωή μας και το κρέας έχει ασκήσει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Το κρέας και ιδιαίτερα το αρνί, που είναι κόκκινο κρέας, συνδυάζεται και με ένα καλό κρασί που απογειώνει τη γεύση του πιάτου μας.
Όμως ο συνδυασμός του κρέατος με την πατάτα είναι ένα συνδυασμός άμυλου με πρωτεΐνες που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα κρέατος. Και μείς εδώ στην Ελλάδα λατρέψαμε την πατάτα από την εποχή του Καποδίστρια. Μπορεί να ήταν επεισοδιακός ο τρόπος που έγινε η άφιξη της, αλλά ο κυβερνήτης επιδίωκε να δώσει τροφή στο λαό και να μάθουν την καλλιέργεια της οι αγρότες του Ναυπλίου. Εισέπραξε την περιφρόνηση τους μέχρι που τοποθέτησε φρουρούς στις αποθήκες φύλαξης και τότε θεωρήθηκε ως πολύτιμο αγαθό και έγιναν ανάρπαστες. Η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησε πολύ να έλθει στη χώρα μας σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης. Οι Incas ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτες στο Περού το 8000 π.Χ. και τις χρησιμοποιούσαν για πολλές ανάγκες τους, εκτός από φαγητό. Το 1536 οι Ισπανοί κατακτητές την έφεραν στην Ευρώπη και μέσα σε σαράντα χρόνια εξαπλώθηκε σε όλη την γηραιά ήπειρο.


Υλικά
1 κιλό αρνί μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες
1 κιλό πατάτες
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
150ml κόκκινο κρασί
3 ώριμες ντομάτες ή 200 γρ. ντομάτες κονκασέ
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε τα κομμάτια το αρνί και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κομμάτια το αρνί. Σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές ώσπου να πάρει χρώμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε τις ντομάτες, μία κούπα ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά.
Αφού περάσει ο χρόνος, ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες αλατίζουμε ελαφριά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά ακόμα. Εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε με ελάχιστο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να χυλώσει και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το τέλος.
Καλή επιτυχία!

arnipal1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

2patatesougkraten2

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ

fasolakia54