top image food
patates-arni-fourno1.jpg

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας το να καταναλώνουμε σχεδόν αποκλειστικά αρνάκι και κατσικάκι στο πασχαλινό τραπέζι;

patates arni fourno2

Όσο κι αν φαίνεται αυτονόητο και μη χρήζον αιτιολόγησης, το έθιμο αυτό κρύβει μια ολόκληρη "οικονομία", που σχετίζεται με την διαχείριση των διαθέσιμων για βόσκηση, ανά εποχή, τροφών. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι τον χειμώνα, όταν οι τροφές -και φυσικά μιλάμε για εποχές χωρίς κτηνοτροφές του εμπορίου- είναι περιορισμένες καταναλώνεται το κρέας, προκειμένου ο αριθμός των ζώων να μειωθεί και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει την περίοδο του Πάσχα, όταν και πάλι οι τροφές αρχίζουν να μειώνονται, καθώς ο τροχός του έτους κατρακυλά προς το καλοκαίρι. Αντίθετα, την Άνοιξη, όταν η φύση οργιάζει προσφέροντας άφθονη τροφή για τα ζώα και την δυνατότητα πάχυνσής τους, η κατανάλωση κρέατος απαγορεύεται, καθώς η εποχή της ανοιξιάτικης αφθονίας συμπίπτει με την διάρκειας 7 εβδομάδων Σαρακοστή. Με άλλα λόγια οι θρησκευτικές μας παραδόσεις, οι διατροφικές μας συνήθειες και η λαϊκή εθιμοτυπία, έχουν εναρμονιστεί -όχι τυχαία βεβαίως- με τους κύκλους της φύσης, έτσι ώστε άνθρωποι, ζώα και φυτά να συνυπάρχουν αρμονικά στο πλαίσιο μιας αειφόρας αγροκτηνοτροφικής οικονομίας.
Στο ίδιο αυτό πλαίσιο εντάσσεται και το αυτονόητο πάντρεμα του αρνίσιου κρέατος με λαχανικά και χορταρικά της εποχής κανόνας που δυστυχώς δεν ακολουθείται πλέον στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με το χοιρινό, που στις παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες καταναλωνόταν κυρίως τον χειμώνα. Έτσι, έχουμε άφθονες συνταγές για χοιρινό με λάχανα, κουνουπίδια και άλλα χειμερινά λαχανικά, όπως αντίστοιχα έχουμε πάμπολλες συνταγές για αρνάκι ή και κατσικάκι με αγκινάρες, μελιτζάνες, φασολάκια και άλλα θερινά λαχανικά, ποτέ όμως το αντίθετο, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην παραδοσιακή γαστρονομία. Η πρόταση, λοιπόν, που σας απευθύνουμε για αρνάκι στο φούρνο με αγκινάρες και πατατούλες, δεν είναι μόνο εξαιρετικά νόστιμη και ιδανική για το πασχαλινό σας τραπέζι, αλλά και απολύτως συμβατή με τις προσταγές της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.

Υλικά
1,5 κιλό αρνί μπούτι και παϊδάκια κομμένο σε κομμάτια
1 κιλό πατάτες
6 αγκινάρες
150ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό από δύο λεμόνια
½ κουταλάκι ρίγανη
1 κουτάλια μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζουμε τις αγκινάρες, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και κρατάμε σε μπολ με αρκετό νερό και χυμό από δύο λεμόνια για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Αδειάζουμε σε ένα ταψί μαζί με τις αγκινάρες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό από τα λεμόνια, την ρίγανη, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι. Περιχύνουμε τις πατάτες και τις αγκινάρες και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού.
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια το αρνί και τοποθετούμε πάνω στις πατάτες.
Ρίχνουμε στην άκρη του ταψιού μία κούπα νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 1,5 ώρα.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό.
Καλή επιτυχία!

patates arni fourno3

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΟΥΔΟ Η ΜΠΑΤΟΥΔΟ ΝΑΞΟΥ        

pasxa padoydo4

ΜΑΣΤΕΛΟ ΣΙΦΝΟΥ

mastelo1a