top image food
tourkoukreaslaxanika1.jpg

Οι νοικοκυρές, λοιπόν, της Κρήτης μαγειρεύουν σοφαγάδα ή συμπεθεριό -ανάλογα με την περιοχή προέλευσης-, οι Ικαριώτισσες ετοιμάζουν το σουφικό τους, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα προετοιμάζουν το αγαπημένο όλων τουρλού, ονομασία που παραπέμπει στην τουρκική λέξη türlü, που σημαίνει όλα τα είδη.

tourkoukreaslaxanika3

Και όντως τούτο το φαγητό -που βεβαίως αποτελεί και έδεσμα της τουρκικής κουζίνας- δεν θα μπορούσε να έχει πιο αντιπροσωπευτικό όνομα, δεδομένου ότι τα βασικά συστατικά της συνταγής μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με ποιαν από τις πάμπολλες παραλλαγές της θα ακολουθήσουμε, ωστόσο στο τελικό αποτέλεσμα το πιάτο μας θα περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία λαχανικών μεταξύ των οποίων πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και οπωσδήποτε ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, μπόλικο λαδάκι και μπαχαρικά. Η προσθήκη κρέατος, συνήθως μοσχαρίσιου ή χοιρινού ή και τα δύο, είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής, καθιστώντας το συγκεκριμένο πιάτο ακόμα πιο νόστιμο, χορταστικό αλλά και υγιεινό, μιας και ο καλύτερος συνδυασμός για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι αυτός με λαχανικά.

Ακολουθήστε την μοναδική συνταγή που ακολουθεί και απολαύστε ένα φαγητό απλά υπέροχο. Στην περίπτωση που δεν συνδυαστεί με κρέας μπορεί να αποτελέσει ιδανική γαρνιτούρα και για ψάρι, αλλά και σκέτο είναι άκρως απολαυστικό, ιδιαίτερα με λίγο γιαουρτάκι στο πλάι ή με ξινομυζήθρα, όπως συνηθίζεται στην Κρήτη.

Υλικά
500γρ. μοσχάρι ελιά κομμένο σε μικρά κομμάτια
500γρ. χοιρινό σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
4 πατάτες
2 μελιτζάνες
4 κολοκυθάκια
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
2 ντομάτες
100ml κοκκινο κρασί
150ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά, πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρές φέτες. Μεταφέρουμε σε μια γάστρα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο κομμένα σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια.

Σε ένα μπόλ, βάζουμε το μοσχάρι και το χοιρινό και αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε μέσα στην γάστρα και ανακατεύουμε με τα λαχανικά.

Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.

Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 2,5 -3 ώρες.

Στις 2 ώρες ανοίγουμε την γάστρα, ελέγχουμε τα υγρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία!

tourkoukreaslaxanika2

 

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

kotopoulomelaxanika2