top image food
xoirinitigania2.png

Το χοιρινό είναι το δημοφιλέστερο κρέας σε όλο τον κόσμο εκτός από τα μουσουλμανικά κράτη. Στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα έχει σημαντική θέση μαζί με όλα τα κρέατα.

xoirinitigania3

Λατρεμένο κρέας που συνδυάζεται με πλήθος υλικών σε άπειρες συνταγές. Μπορεί να είναι στοιχείο της καθημερινής διατροφής αλλά με έξυπνους και ευεργετικούς συνδυασμούς έχει την τιμητική του σε τραπεζώματα και γιορτινές εκδηλώσεις. Ένας από τους δημοφιλείς μεζέδες που φτιάχνουμε με το χοιρινό κρέας είναι η χοιρινή τηγανιά.
Λένε ότι η πρώτη ύλη είναι το μυστικό της αληθινής γεύσης. Η νοστιμιά του κρέατος ξεκινά από τον πάγκο του κρεοπώλη. Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία που συμπεριλαμβάνει πολλά πράγματα όπως το μαρινάρισμα του. Το μαρινάρισμα δίνει στο κρέας την υγρασία που χρειάζεται ώστε μα διατηρηθεί ζουμερό μετά το ψήσιμο και του προσθέτει άρωμα και νοστιμιά. Ιδανικό μαρινάρισμα γίνεται με αρωματισμένα βότανα της φύσης που χαρίζει ξεχωριστή γεύση ενώ παράλληλα απελευθερώνει τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας.
Σε παλιότερες εποχές, που το κρέας στην ελληνική ύπαιθρο ήταν μόνο τις Κυριακές και τις γιορτές η χοιρινή τηγανιά μαγειρευόταν παραδοσιακά τα Χριστούγεννα, εποχή που σφαζόταν τα χοιρινά. Σήμερα η τηγανιά φτιάχνεται ανά πάσα στιγμή και κυρίως όταν υπάρχουν καλεσμένοι στο τραπέζι, σαν μεζές που συνοδεύει το κρασί. Η προσθήκη αλάτι, πιπέρι, κρασί και μυρωδικά απογειώνουν την γεύση. Ελληνική φέτα και λιαστή καλοκαιρινή ντομάτα φτιάχνουν ένα φαγητό για τους Θεούς του Ολύμπου. Το πιάτο αυτό συναντάται με διάφορες παραλλαγές με γνωστότερη την πρασοτηγανιά που είναι δημοφιλές στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, η οποία γίνεται με τσιγαρισμένο πράσο και είναι μια από τις πιο εύγεστες εκδοχές της συνταγής.

Υλικά
1 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη κομμένη σε μικρά κομμάτια
100 γρ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml γλυκό κρασί
6 λιαστές ντομάτες
150 γρ. φέτα
½ κουταλάκι θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι


Υλικά
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε μία κούπα νερό.
Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθεί για περίπου 40 λεπτά.
Προσθέτουμε την λιαστή ντομάτα και το θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και θρυμματίζουμε φέτα σε όλη την επιφάνεια.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

xoirinitigania1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

2patatesougkraten2

ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

maroulosalata3a