top image food
keftedes3.png

Παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Συνηθίζεται την εποχή του τρύγου που τα κρεμμύδια είναι τρυφερά αλλά και τον χειμώνα γιατί είναι φαγητό που ζεσταίνει και χορταίνει.

keftedes2

Στην περιοχή το θεωρούσαν ως το φαγητό των ημερών του τρύγου μαζί με πίτες. Οι εργάτες χόρταιναν με μικρή ποσότητα και μπορούσαν να συνεχίσουν τον τρύγο που στην Δυτική Μακεδονία και στην Κοζάνη ξεκινούσε πάντοτε μετά το «Νιάμερο» και ποτέ νωρίτερα όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Νιάμερο» της Κοζάνης είναι η ετήσια εμποροπανήγυρη που κορυφώνεται την πρώτη Τρίτη κάθε Οκτώβρη και διαρκούσε παλαιότερα εννιά μέρες.

Οι κεφτέδες είναι εξαιρετικά νόστιμο φαγητό από κιμά με τη χαρακτηριστική μυρωδιά του δυόσμου, του ψιλοκομμένου μαϊντανού, που παντρεύεται με την γλύκα των κρεμμυδιών. Ο τηγανητός κεφτές είναι ο αυτοκράτορας της γεύσης. Όταν βρεθούν στο τραπέζι εξαφανίζονται. Είναι από τους μεζέδες που τρώγονται με το χέρι και δεν χορταίνεις ποτέ! Η σάλτσα στον κεφτέ προστέθηκε για να τον πλουτίσει και για να γίνει από μεζές κανονικό φαγητό και να χορτάσει περισσότερους. Τους απολαμβάνουμε με σάλτσα ή χωρίς, με τηγανιτές πατάτες και με δεκάδες άλλους συνδυασμούς.

Ο κεφτές ήταν μια λύση ανάγκης. Αρχικά φτιαχνόταν με υπολείμματα μαγειρεμένου κρέατος, το οποίο ψιλοκομμένο με το χέρι, μπορούσε να γίνει ένας μικρός βώλος. Το 1800 ο κεφτές καταχωρείται στο Oxford English Dictionary ως «κάθε συνδυασμός ακατέργαστου ή μαγειρεμένου κρέατος διαμορφωμένου σε σφαίρες». Στα αρχαία χρόνια υπάρχουν αναφορές που θέλουν τους αρχαίους Ρωμαίους να τρώνε βώλους φτιαγμένους με κρέας. Νεώτεροι ιστορικοί θεωρούν ότι αυτοί οι κρεάτινοι βώλοι προέρχονταν από την Ελλάδα όπου κατέφθασε μέσω εμπόρων από την Ανατολή.

 

Υλικά
Για τους κεφτέδες
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
500 γρ. χοιρινό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 αυγό
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
50ml κόκκινο κρασί
50ml ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Για τα κρεμμύδια
6 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια
100ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά πελτέ
100ml κόκκινο κρασί
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο είδη κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αυγό, τη φρυγανιά, το κρασί, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε πολύ καλά. Κλείνουμε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Εντωμεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.

Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 3 λεπτά.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα ταψί. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού πάνω στα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε μισή κούπα ζεστό νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστά.
Καλή επιτυχία!

keftedes1

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3