top image food
EWE 2.JPG

Ποιος άραγε, από εμάς τους μεγαλύτερους τουλάχιστον, δεν θυμάται το κλασσικό μεγάλο ταψί του νοικοκυριού, που κάθε Κυριακή πρωί μεταφερόταν με ευλαβική προσοχή στον φούρνο της γειτονιάς, προκειμένου να μην χυθεί η πεντανόστιμη σαλτσούλα του φαγητού και όταν πια το κρέας κρινόταν ως καλά ψημένο από τον έμπειρο φούρναρη, ο ίδιος θα προσέθετε στην μελωμένη σάλτσα το κριθαράκι -που είχε αφιχθεί από το πρωί μαζί με το ταψί-, καθώς και το ανάλογο νεράκι;

arnistofournokrithari3

Πρωταγωνιστής, λοιπόν, του αγαπημένου αυτού φαγητού, που δεν είναι άλλο από το γιουβέτσι με κρέας, είναι το κριθαράκι, ζυμαρικό, που όπως μαρτυρά και τ' όνομά του, μοιάζει εξαιρετικά στους κόκκους του κριθαριού, γεγονός που πιστοποιούν και οι ειδήμονες περί την pasta Ιταλοί, ονομάζοντάς το orzo, που επίσης σημαίνει κριθάρι. Το χαρακτηριστικό ωοειδές σχήμα του με τις μυτερές ακρούλες, σε μέγεθος περίπου κόκκου ρυζιού ή σιταριού, το αποκτά καθώς το ζυμάρι από σκληρό σιμιγδάλι πιέζεται µέσα από ειδικές μήτρες με κατάλληλου σχήματος τρύπες. Το κριθαράκι, ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα, είναι επίσης ευρέως διαδεδομένο στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Στην Ιταλία χρησιμοποιείται συνήθως σε σούπες ζυμαρικών με λαχανικά, όπως στην γνωστή minestrone, δεδομένου ότι η λέξη minestra σημαίνει ακριβώς σούπα με ζυμαρικά, λύνοντας έτσι και την απορία μας για την δεύτερη ονομασία του κριθαρακίου, την μανέστρα. Ιταλικές καταβολές έχει άλλωστε, τόσο ως προς την εκτέλεση όσο και ως προς το όνομα, η μανέστρα κολοπίμπιρι, ένα παραδοσιακό πιάτο της κερκυραϊκής κουζίνας με μπόλικο πιπέρι, μιας και το βενετσιάνικο collu pimpiri, απ' όπου ονοματοδοτείται, σημαίνει "με πιπέρι".

Φτιάξτε, λοιπόν, το γιουβέτσι σας, που εκτός από εμάς τους Έλληνες πολύ το αγαπούν και σε Κύπρο και Αίγυπτο, αφήστε το να απορροφήσει τις νοστιμιές της κατσαρόλας ή του ταψιού σας και να χυλώσει και θα μοσχοβολήσει και το δικό σας σπιτικό σαν να ήταν Κυριακή, ακόμα και αν το επιλέξετε για οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Άλλωστε, τώρα πια δεν χρειάζεται ούτε καν να αγκαρέψετε τον άντρα του σπιτιού, προκειμένου να μεταφέρει μετά μεγίστης προσοχής και με πιασίματα από εφημερίδες, το ταψί προς και από τον φούρνο της γειτονιάς!

Υλικά
1 κιλό αρνί μπούτι κομμένο σε μερίδες
100ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ
150ml κόκκινο κρασί
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
4 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
Αλάτι
Πιπέρι
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
1,5 λίτρο ζεστό νερό

Για το σερβίρισμα
Τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε τα κομμάτια το αρνί και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το αρνί. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη, την κανέλλα, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε.

Συμπληρώνουμε μία κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε με κλειστή την κατσαρόλα για περίπου 1,5 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.

Αφού έχει ψηθεί το αρνάκι, αδειάζουμε σε ένα ταψί και συμπληρώνουμε με 1,5 λίτρο νερό.

Διορθώνουμε το αλάτι και περιχύνουμε το κριθαράκι.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Αφού είναι έτοιμο βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί.

Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.
Καλή επιτυχία!

arnistofournokrithari2 

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3