top image food
BURGERA.png

Τα κάθε είδους burgers αποτελούν σήμερα ένα από τα εμβληματικότερα ανά τον κόσμο φαγητά του δρόμου, ένα fast food που πραγματικά έχει καταστεί το σύμβολο της γαστρονομικής -και όχι μόνο βέβαια- επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών σε ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο είδος γρήγορου φαγητού έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και σε χώρες που δεν ήταν αναμενόμενο, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

BURGERA3

Το όνομά του προέρχεται από την γερμανική πόλη του Αμβούργου (Hamburg), από όπου πολλοί μετανάστευσαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, παίρνοντας στις αποσκευές τους και την συνταγή για την μπριζόλα του Αμβούργου, ένα δημοφιλές τοπικό πιάτο του 19ου αιώνα, που στην ουσία δεν ήταν παρά μία σκληρή πλάκα αλατισμένου μοσχαρίσιου κιμά, συχνά ελαφρώς καπνισμένου και αναμεμειγμένου με κρεμμύδια και τριμμένη φρυγανιά.

Εντούτοις παραμένει αδιευκρίνιστο το ποιος πρωτοέφτιαξε hamburger. Λέγεται, ότι μπορεί να είναι ο "Hamburger Charlie" Nagreen, ο οποίος πούλησε το 1885 κεφτέδες ανάμεσα σε δύο κομμάτια ψωμιού, σε ένα πανυγήρι στο Ουϊσκόνσιν, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόγονός του ήταν ένα κομμάτι βοδινού σε σάντουιτς, που πουλήθηκε επίσης το 1885, στη Νέα Υόρκη, από τους αδελφούς Frank και Charles Menches. Ωστόσο, μπορεί τελικά η πατρότητα του δημοφιλούς hamburger να ανήκει στον Conn Louis Lassen, ο οποίος στο εστιατόριό του στο Connecticut, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει έναν ανυπόμονο πελάτη -κάπου μεταξύ 1895-1900-, του σέρβιρε ένα μπιφτέκι ανάμεσα σε δύο φέτες ψημένου ψωμιού!

Βέβαιο, λοιπόν, είναι ότι το χάμπουργκερ γεννήθηκε κάπου στο μεταίχμιο του 19ου προς τον 20ό αιώνα, ενώ η διάδοση του αυτοκινήτου και η παράλληλη επιθυμία για on-the-go γρήγορα γεύματα εκτίναξαν τη ζήτησή του, οδηγώντας στην δημιουργία των γνωστών αλυσίδων πώλησής του. Εκείνο που επίσης παραμένει βέβαιο, είναι ότι περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα ή και περισσότερα μπιφτέκια, συνήθως από βοδινό κιμά, τα οποία τοποθετούνται ανάμεσα σε κομμένα στρογγυλά ψωμάκια και συνοδεύονται -σύμφωνα πάντα και με τις προτιμήσεις του καταναλωτή- με ντομάτα, μπέικον, κρεμμύδι, τυρί, πίκλες, αλλά και κάποια sauce, όπως ketchup, μουστάρδα ή μαγιονέζα. Οι παραλλαγές άπειρες, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτή που σας προτείνουμε θα γίνει η αγαπημένη σας!

 

Υλικά
Για καραμελωμένα κρεμμύδια
2 ξερά κρεμμύδια λευκά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη μαύρη
2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο

 

Για σάλτσα μαγιονέζα
50 γρ. μαγιονέζα
30 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο

Για τα μπιφτέκια
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά με λίπος
Αλάτι
Πιπέρι
4 φέτες τυρί τσένταρ
4 φέτες μπέικον

 

Για τα burger
4 ψωμάκια
4 φέτες ντομάτα
40 γρ. κέτσαπ
1 κούπα λάχανο ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βαλσάμικο και ανακατεύουμε. Όταν πάρουν χρώμα βγάζουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μαγιονέζα και προσθέτουμε το αγγουράκι τουρσί, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε, ζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τις φέτες το μπέικον. Ψήνουμε μέχρι να ξεροψηθεί το μπέικον και βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι τοποθετούμε τα μπιφτέκια, πιέζουμε με το χέρι ώστε να πάρουν σχήμα. Μόλις πάρουν χρώμα γυρνάμε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά και τοποθετούμε πάνω μία φέτα τυρί. Ψήνουμε τα μπιφτέκια μέχρι να λιώσει το τυρί και βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Στο τηγάνι βάζουμε από την εσωτερική πλευρά τα ψωμάκια μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για να στήσουμε τα burgers, απλώνουμε στη βάση στα ψωμάκια την μαγιονέζα, μοιράζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τοποθετούμε πάνω τα μπιφτέκια, το μπέικον, το ψιλοκομμένο λάχανο, την ντομάτα. Στο πάνω μέρος απλώνουμε κέτσαπ και κλείνουμε τα burgers.

Σερβίρουν τα burgers με σαλάτα και πατάτες τηγανιτές.
Καλή επιτυχία!

BURGERA2

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3