top image food
PRASSOPIRTA2D.JPG.png

Εμβληματικές για την ελληνική γαστρονομία είναι οι πίτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ περιπτώσεις όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς ή οι κρεατότουρτες και οι σαρικόπιτες της Κρήτης, επιβεβαιώνουν την αγάπη των Ελλήνων για τις πίτες, η οποία βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μια πίτα μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη, πολυμελή μάλιστα, οικογένεια, αξιοποιώντας ελάχιστα υλικά.

Αλευράκι και λαδάκι άφθονα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, λίγα χόρτα από τα βουνά της, κάποια τυροκομικά προϊόντα από τα οικόσιτα ζώα της οικογένειας και ιδού το βασικό φαγητό για τους αγροτικούς πληθυσμούς, που μπορεί να έχει ακόμα και τη θέση ψωμιού στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, νομάδων κτηνοτρόφων, όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσαναίοι. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι πολλές πίτες φτιάχνονται χωρίς καν φύλλα, με το πηκτό μείγμα τυριών -ή άλλων υλικών- και αλευριού να απλώνεται απευθείας σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Η cucina povera -η φτωχή ή καλύτερα, θα έλεγα, η σοφή κουζίνα- σε όλο της το μεγαλείο!

Οι πίτες αποτελούν επίσης ένα από τα πλέον διαδεδομένα είδη φαγητού του δρόμου, που πωλούνται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά ανά την ελληνική επικράτεια, με κορυφαίες επιλογές τις κάθε είδους τυρόπιτες, τις ζαμπονοτυρόπιτες, τις σπανακόπιτες, τις κρεατόπιτες και τις πρασόπιτες.

 PRASSOPITA1

Υλικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
Για την γέμιση
1 κιλό πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
80 γραμ. γλυκό τραχανά ή μισή κούπα βρασμένο ρύζι
2 αυγά
200 γραμ. φέτα
100 γραμ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.
Αλάτι
Πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο για άλειμμα

Εκτέλεση
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα πράσα και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον τραχανά, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και στην συνέχεια ρίχνουμε την φέτα χοντροκομμένη, την τριμμένη γραβιέρα, τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός ταψιού και τοποθετούμε 3 φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουνε στρώνοντας τα υπόλοιπα 3 φύλλα και ραντίζοντας ξανά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Τέλος, αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ψηθεί.
Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

PRASOOPITA

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

sokolateniosxalvassimigdali43

ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

katimeria2