top image food
KOLOKITHOPITA1A4.png

Η κολοκυθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό συνοδευτικό φαγητό για καθημερινά και γιορτινά γεύματα. Είναι από τα σπεσιαλιτέ εδέσματα της παραδοσιακής ελληνίδας νοικοκυράς. Γενικά οι πίτες είναι χαρακτηριστικό έδεσμα της ελληνικής διατροφής και γαστρονομικής μας παράδοσης.

KOLOKITHOPITA1A

Για παράδειγμα στην Ήπειρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από διακόσια διαφορετικά είδη. Κάθε μια έχει τη μαεστρία να σου παρουσιάσει την δική της συνταγή πίτας, το δικό της μυστικό, τη δική της τεχνική και το δικό της αποτέλεσμα. Την ώρα που έχεις ετοιμάσει το μεσημεριανό, βραδινό, καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι, κυρίως με κρεατικά, βγάζεις τη κολοκυθόπιτα από το φούρνο ζεστή και αχνιστή και την σερβίρεις κομματιασμένη ως ορεκτικό στο κέντρο του τραπέζιού. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει ούτε ένα κομματάκι, εξαφανίζεται!
Μια καλοκαιρινή συνταγή, μπουκιά και συχώριο, που γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Το καλοκαίρι τα λαχανικά αφθονούν στους κήπους και μας καλούν να ετοιμάσουμε μια μεγάλη ποικιλία από απολαυστικά, υγιεινά και ελαφρά πιάτα. Τα πράσινα κολοκυθάκια, είναι από τα δημοφιλή λαχανικά διότι είναι οικονομικά, δεν έχουν δυσκολίες στην προετοιμασία τους, ψήνονται ταχύτατα και δίνουν απεριόριστο αριθμό συνταγών. Η κολοκυθόπιτα εξακολουθεί να είναι στην μεγάλη λίστα των μορφών πίτας. Απορώ πως δώσανε τόσες περιφρονητικές φράσεις σε αυτό το λαχανικό όπως κολοκύθια με τη ρίγανη! Κολοκύθια τούμπανο! Κολοκύθια νερόβραστα! Και άλλα.
Το όνομα «κολοκύθι» προέρχεται από την αρχαία κολοκύνθη όμως από όλα τα λαχανικά που αποκαλούμε σήμερα με αυτό τ’ όνομα, μόνο ένα είδος υπήρχε στην αρχαιότητα, οι νεροκολοκύθες. Τα άλλα είδη, και η γνωστή μας κολοκυθιά είναι φυτά του Νέου Κόσμου. Μέχρι το 19Ο αιώνα, η πλειοψηφία των ελλήνων τρεφόταν με λαχανικά που ευδοκιμούσαν από την αρχαιότητα στη χώρα, όπως το πράσο, το κρεμμύδι, το λάχανο και τα χόρτα. Οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τα φασόλια, το καλαμπόκι, οι πατάτες και οι μελιτζάνες άρχισαν να καλλιεργούνται στη χώρα μας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Υλικά
600 γρ. κολοκύθια
100 ml γάλα
3 αυγά
100 ml ελαιόλαδο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
300 γρ. φέτα
Αλάτι
Πιπέρι

Για το ταψί
Ελαιόλαδο
Καλαμποκάλευρο
Τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή κασέρι

Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκύθια και αλατίζουμε. Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό και πιέζουμε να φύγουν τα υγρά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
Ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο. Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ρίχνουμε πάνω τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50-55 λεπτά μέχρι να ψηθεί.
Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

KOLOKITHOPITA1A6

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

λαζανια1

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 2