top image food
megalo1.jpg

Είναι κάποιες Κρητικές γεύσεις που η παρασκευή τους είναι χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο. Μια από αυτές είναι οι μαραθόπιτες που φτιάχνονται με το πιο αρωματικό χόρτο της εποχής, που είναι το μάραθο. Τώρα είναι η εποχή που η γη σου δίνει απλόχερα μεγάλη ποικιλία χόρτων.


Για εμάς τους Κρητικούς τα χόρτα τα θεωρούμε μια από τις πιο πολύτιμες τροφές και για αυτό οι Κρητικές νοικοκυρές βρήκαν τρόπους να φτιάχνουν πολλά είδη από πίτες. Με φύλλο χοντρό ή πολύ λεπτό, με σχήμα στρογγυλό, τετράγωνο, τρίγωνο, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, φτιάχνουν πίτες είτε στο φούρνο ή τηγανιτές με Κρητικό λάδι.
Αυτό όμως που έχει πιο μεγάλη αξία είναι ότι μάθαμε να μαζεύουμε τα χόρτα μόνοι μας από τη φύση. Θέλουμε να παίρουμε ένα μαχαίρι, μια τσάντα και να κάνουμε ένα περίπατο στα χωράφια, κοντά στο χωριό, για να μαζέψουμε χόρτα. Δεν μας κάνει κόπο γιατί μας αρέσει, μας διασκεδάζει, μας ενθουσιάζει. Και τα θέλουμε όλα. Όσο μαζεύουμε τόσο περισσότερα θέλουμε, μέχρι να δούμε ότι η τσάντα μας ή το καλάθι μας γέμισε, μαζί με την ψυχή μας. Θέλουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας στο μέγιστο. Το μεγάλο όμως βάσανο ξεκινά μετά με το καθάρισμα τους. Θέλει χρόνο και υπομονή. Όμως όσο και να κουραστούμε ξέρουμε ότι η νοστιμιά τους θα μας αποζημιώσει. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής γης είναι ότι από τις αρχές του χειμώνα μια μεγάλη ποικιλία χόρτων εμφανίζονται. Κάθε φορά και διαφορετικά.
Τώρα που οι μαραθιές άρχισαν να πρασινίζουν και να σκορπούν την μυρωδιά τους, ακόμα και σε ένα φύσημα του αέρα, είναι η ώρα να βγούμε να μαζέψουμε άγρια μάραθα. Τώρα να σας πω την αλήθεια, με πρόλαβε η μάνα μου και μου έστειλε από το χωριό μαζί με άλλα χόρτα. Ώρα λέω και εγώ να κάνω μαραθόπιτα. Πράσα και ξερό κρεμμύδι έχω, σπανάκι και σέσκουλα πήρα από το μπακάλικο… και να τι έφτιαξα.

12
Υλικά
Φύλλο
600-700γρ αλεύρι σκληρό
200ml νερό
50ml ελαιόλαδο
30ml ρακί
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι
Γέμιση
3 μάτσα μάραθο
500γρ. διάφορα τσιγαριστά χόρτα ( αγριόπρασα, σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτελεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρακί και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.

12
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα χορταρικά μας, ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα πράσα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το μάραθο και αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο, ρίχνουμε τα χορταρικά και στη συνέχεια τα μπαχαρικά. Ψήνουμε για ένα τέταρτο. Αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι τα χορταρικά μέχρι να κρυώσουν και να φύγουν τα περιττά υγρά.

3413
Πλάθουμε με τη ζύμη 20 – 22 μπάλες. Αλευρώνουμε λίγο μια επιφάνεια και με ένα πλάστη προσπαθούμε να ανοίξουμε λεπτά φύλλα. Παίρνουμε ένα πιάτο του φρούτου και χρησιμοποιούμε σαν βάση για να κόψουμε στρογγυλά τα φύλλα μας. Απλώνουμε αρκετή γέμιση εκτός από τα πλαϊνά. Απλώνουμε πάνω άλλο ένα φύλλο και πιέζουμε με ένα πιρούνι για να μην ανοίξει.

567
Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσαφίσει.

8
Καλή επιτυχία!!!

9

11

10