top image food
MEGALI.jpg

Οι ηπειρώτικες πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας. Άλλες παραδοσιακές, άλλες σε μοντέρνες εκδοχές, όλες πεντανόμιστες! Και αυτό γιατί βασίζονται στα αγνά υλικά και φτιάχνονται με μεράκι και -όταν μιλάμε για πίτες με φύλλο- υπομονή!


Η απλότητα και η νοστιμιά της κοτόπιτας, με φέτα και ελαιόλαδο, εντυπωσιάζει όσους τη δοκιμάζουν. Από τις πίτες με φύλλο ξεχωρίζει, γιατί παραδοσιακά φτιάχνεται με πολλά φύλλα, σε μεγάλα χαμηλά ταψιά (σινιά) και ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Όμως πάντα «χωρά» στο καθημερινό ή εορταστικό τραπέζι. Και πάντα τρώγεται ευχάριστα.
Στα Ιωάννινα, η κοτόπιτα, είναι η πίτα της χαράς, φτιάχνετε σε κάθε Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια μαζεμένοι γύρο της και την νοικοκυρά να την κόβει και να την μοιράζει με μεγάλη υπερηφάνεια.
Πολλές οικογένειες στα Ιωάννινα, τηρούν το έθιμο και την φτιάχνουν σαν τη πρώτη πίτα της χρονιάς «Η τυχερή πίτα» φέρει τύχη, χαρά και υγεία στο σπιτικό αλλά και σε όποιον κερδίσει το φλουρί.

2

Υλικά
1 κοτόπουλο
2 καρότα
4 κρεμμύδια
2 φύλλα δάφνης
5 κόκκους πιπέρι
150γρ. ρύζι Καρολίνα
3 αυγά
400γρ. φέτα
200γρ. βούτυρο
Αλάτι πιπέρι
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο


Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο σε αρκετό νερό μέχρι να καλυφτεί με 1 κρεμμύδι, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, τη δάφνη και τους κόκκους πιπέρι. Αφαιρούμε με μια κουτάλα τους αφρούς που θα βγάλει και μαγειρεύουμε 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.
Όταν είναι έτοιμο σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα βρασμένα καρότα και κρεμμύδι. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει για λίγο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 350ml από το ζωμό που κρατήσαμε να βράσει. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί.
Αφού έχει κρυώσει το κοτόπουλο ξεψαχνίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τα κομμένα καρότα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε μια κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και ανακατεύουμε μερικές φορές.
Ενώνουμε το ρύζι με το κοτόπουλο και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε να ενωθούν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και λαδώνουμε το ταψί. Στρώνουμε 3 φύλλα κάτω ραντίζοντας με βούτυρο ενδιάμεσα τα φύλλα. Στρώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και θρυμματίζουμε τη φέτα. Καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα βουτυρώνοντας ξανά ενδιάμεσα τα φύλλα και όλη την επιφάνεια.
Ραντίζουμε με λίγο νερό και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για 50-60λεπτα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!

1
Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης


Βρείτε μας σε
Facebook https://www.facebook.com/nektariakokkinaki/
Instagram https://www.instagram.com/nektaria_kokkinaki/
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpVOK5SrlunZdHerBoY0kwQ


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ

2

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΥΡΙΑ

3