top image food
MEGALI.jpg

Σφακιανή πίτα, είναι από τις πιο νόστιμες και διάσημες πίτες της Κρήτης. Όποιος επισκεφτεί το νησί μας, είναι από τα εδέσματα που θέλει να απολαύσει.


Τόπος καταγωγής της, όπως λέει και η ονομασία της είναι η χώρα Σφακίων, πρόκειται για μία στρογγυλή πίτα γεμιστή με μαλακά Κρητικά τυριά και τόσο λεπτή όσο η κρέπα. Μπορούμε να την απολαύσουμε σκέτη ή με μέλι.


Yλικά
150 ml χλιαρό νερό
10 ml ελαιόλαδο
20 ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
1 πρέζα αλάτι
270 γραμμάρια αλεύρι Γ.Ο.Χ.
300 γραμμάρια ξινή μυζήθρα


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακί και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
Για τη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ξινή μυζήθρα ή μείγμα από ξινή μυζήθρα γαλομυζήθρα και φρέσκο ανθότυρο. Ανακατεύουμε τα μαλακά τυριά και λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες και τοποθετούμε μέσα σε κάθε μπάλα μία μεγάλη κουταλιά μυζήθρα και κλείνουμε προσεκτικά.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο περίπου 20 πόντους, μεταφέρουμε τη σφακιανή πίτα σε μία πετσέτα που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες πίτες.
Αφού τελειώσουμε με τις πίτες, ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μία κουταλιά ελαιόλαδο και ψήνουμε την πίτα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
Σερβίρεται ζέστη, μπορούμε να περιχύσουμε αρκετό μέλι.
Καλή επιτυχία!

1

3


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας.
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΥΖΗΘΡΑ

2