top image food
ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ.png

Η πίτα με γλυκοκολοκύθα σιροπιαστή συνηθίζεται κυρίως σε περιόδους νηστείας και ιδιαίτερα τη Σαρακοστή αλλά μπορούμε να την απολαύσουμε όποτε έχουμε στην τροφιμοαποθήκη μας αυτό το λαχανικό.

Έτσι κι αλλιώς, οι γλυκοκολοκύθες προσφέρονται για πολλών λογιών μαγειρέματα όταν αποφασίσουμε να τις κόψουμε. Δόξα το θεό μια μεγάλη κολοκύθα μπορεί να μας δώσει αμέτρητες ευκαιρίες να την γευτούμε. Μπορούμε και να την τηγανίσουμε και γλυκό να κάνουμε και μαρμελάδα και σούπα και ριζότο και με ζυμαρικά και ψητή με πανσέτα ακόμα και με γαρίδες και καρύδα να την γευτούμε και με δεκάδες άλλους συνδυασμούς, όρεξη να ‘χουμε! Λαχανικό να διακοσμεί την κουζίνα του σπιτιού μας και χώρους καταστημάτων τροφίμων δεν έχω ξαναδεί.

Στην Πάρο την λένε και αλλιώς λύρα, λόγω του ιδιαίτερου σχήματος, όταν τις τεμαχίσεις από την μία άκρη έως την άλλη. Την ίδια ονομασία αναφέρει και ο σημαντικότερος Έλληνας πεζογράφος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης για τις κολοκύθες της Σκιάθου.

 ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ

Υλυκά
800 γραμμάρια γλυκιά κολοκύθα
80ml ελαιόλαδο
100 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
100 γραμμάρια μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
100 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
150 γραμμάρια καρύδια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 πακέτο φύλλο βηρυτού

Για τα φύλλα
50ml ελαιόλαδο
50ml ηλιέλαιο

Για το σιρόπι
500 γραμμάρια ζάχαρη
150 γραμμάρια μέλι
200 ml νερό
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Στη συνέχεια ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και τη βάζουμε σε ένα σουρωτό μέχρι να φύγουν τα υγρά. Κατά διαστήματα, την πιέζουμε και με τα χέρια μας.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε την κολοκύθα. Σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, τα καρύδια, τη φρυγανιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα μας στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με το λάδι. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση μας και συνεχίζουμε με άλλα τρία φύλλα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση στρώνοντάς τη ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.

Τέλος, στρώνουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα 6 φύλλα ραντίζοντας με λάδι ενδιάμεσα. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια. Ρίχνουμε ελάχιστο νερό στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

Τοποθετούμε το ταψί μας στην τελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα. Αφού ψηθεί η πίτα μας, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε την πίτα στον πάγκο της κουζίνας για περίπου μία ώρα χωρίς να την σκεπάσουμε, μέχρι να τραβήξει το σιρόπι.

Καλή επιτυχία!

ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ2

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

xalvas2