top image food
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙ1.jpg

Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που αρέσουν σε όλους. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις αγριόχορτα το χειμώνα ή βλήτα το καλοκαίρι!

Είναι η λύση όταν θες κάτι γρήγορο και έχεις επισκέπτες, είναι ένας μεζές για το πρώτο κρασί ή ρακή σε μια ταβέρνα, για ένα κέρασμα, μια λιχουδιά που μπαίνει πάνω στο τραπέζι μαζί με φαγητό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν τα χορτοπιτάκια πάνω στο τραπέζι και να μην απλώσεις το χέρι σου να δοκιμάσεις. Μαζί με τα τυροπιτάκια είναι από τα εκλεκτότερα ορεκτικά των Κρητικών. Τα λατρεύουν! Στο άψε σβήσε μια Κρητικιά νοικοκυρά σου φτιάχνει χορτοπιτάκια όταν τα έχει χόρτα στη κουζίνα της. Το αλεύρι και το λάδι δεν λείπει ποτέ. Ώσπου να πεις κύμινο φτιάχνουν ζύμη και ανοίγουν το φύλλο. Βγάζουν την γέμιση με χόρτα που έχουν στο ψυγείο και βάζουν το τηγάνι με το παρθένο ελαιόλαδο στη φωτιά. Σε πέντε λεπτά τα τηγανιτά χορτοπιτάκια είναι καυτά στο πιάτο.

Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για την Κρητική διατροφή, για τον πλούτο της, για την απλότητα της και την ευρηματικότητα της, για το ότι είναι βασισμένη σε απλά υλικά της κάθε εποχής και στην περίσσια τέχνη που αναβλύζει από την αγάπη για τον τόπο και την προσήλωση στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος. Πάνω από όλα είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι τα υλικά που έχεις για να φτιάξεις ένα νόστιμο φαγητό, είναι η ποιότητα των υλικών. Δεν είναι ο αριθμός τους, είναι ο συνδυασμός τους. Η κρητική κουζίνα είναι τρόπος ζωής: απλή, λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα και ενισχυτικά γεύσης. Είναι όμως παράλληλα ιδιαίτερα νόστιμη, με φυσικό, θα έλεγε κανείς, τρόπο.

Υλικά
Για το ζυμάρι
1 κιλό αλεύρι σκληρό
100mlελαιόλαδο
20γρ. αλάτι
20ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
30ml χυμό λεμόνι
500-550ml νερό

Για τη γέμιση
300γρ. σπανάκι
300γρ. σέσκουλα
500γρ. διάφορα χόρτα (γενικά ότι άγρια χόρτα ξέρουμε)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
1 ξερό κρεμμύδι
150ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά
200γρ. φέτα ή ξινομυζήθρα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά μας, βάζουμε σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να βγουν τα υγρά τους. Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό και αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το τυρί (αν επιλέξουμε να βάλουμε τυρί).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μέρη και ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας με πλάστη ή με τη μηχανή των ζυμαρικών. Δεν θέλουμε πολύ λεπτό φύλλο. Με τη βοήθεια από ένα πιατάκι ή κουπ κόβουμε τα φύλλα μας. Στο μισό φύλλο βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε με το άλλο μισό. Πιέζουμε με ένα πιρούνι για να κλείσει καλά. Μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.

Μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ή σε μια λαδόκολλα όλα τα χορτοπιτάκια.

Τα τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν.

Βγάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Tips
Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στη κατάψυξη. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα βγάζουμε 20 λεπτά πριν τα τηγανίσουμε.

Αν μας περισσέψει φύλλο το κρατάμε στη κατάψυξη για κάποια άλλη παρασκευή ή ανοίγουμε φύλλο, το κόβουμε σε τετράγωνα, το τηγανίζουμε και σερβίρουμε με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα.
Καλή επιτυχία!!!

ΠΙΤΑΚΙΑ3

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

melitzanosalata