top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-80 αντίγραφο.png

Γνωρίζετε τι είναι η καλασούνα; Έχετε δοκιμάσει ποτέ αδιαγγουρένια ή αδιάγγουρο; Aν όχι σπεύδω να σας κατατοπίσω!

Στην Φολέγανδρο, αυτό το μικρό και όμορφο κυκλαδονήσι, καλασούνες ονομάζονται γενικά όλες οι πίτες, αλμυρές ή γλυκές, οι οποίες εμπλουτίζουν το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αγκαλιάζοντας στα χειροποίητα φύλλα τους τα τοπικά εποχιακά προϊόντα, από τυροκομικά και λαχανικά έως φρούτα και χορταρικά και χορταίνοντας πολλά στόματα με λίγα υλικά.

Αναλόγως, λοιπόν, με την εποχή και ξεκινώντας από τον χειμώνα, οι νοικοκυρές παρασκευάζουν τις κολοκυθένιες -με γλυκό κολοκύθι και σε συνδυασμό είτε με σταφίδες, είτε με ρύζι και κρεμμυδάκι για την αλμυρή εκδοχή της πίτας-, τις χορτένιες -όπου πρωταγωνιστούν όλα τα χόρτα της φολεγανδρίτικης γης, όπως οι καυκαλήθρες και οι κουτσουνάδες-, τις σουρωτένιες ή κρομμυδένιες -οι οποίες παίρνουν το όνομά τους από τα δύο βασικά συστατικά τους, δηλαδή τα μπόλικα κρεμμύδια και το σουρωτό, την τοπική ξυνομυζήθρα- και βέβαια τις τόσο ιδιαίτερες καρπουζένιες ή αδιαγγουρένιες, οι οποίες αξιοποιούν ιδανικά την σάρκα του καρπουζιού ή -παλαιότερα κυρίως- του αδιάγγουρου, της τοπικής μικρόκαρπης και άνυδρης ποικιλίας καρπουζιού. Άλλωστε, τι άλλο είναι η τοπική γαστρονομία παρά η αξιοποίηση στο έπακρο κάθε διαθέσιμου προϊόντος προερχόμενου από την γη, την θάλασσα -αν πρόκειται για νησί- ακόμα και τον αέρα ενός τόπου, προκειμένου με την φαντασία και την εμπειρία της κάθε νοικοκυράς να μπορέσει να τραφεί η οικογένεια, με φαγητό απλό, αλλά σε κάθε περίπτωση νόστιμο, υγιεινό και ποικίλο.

 

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στις καλασούνες μας, αυτές παρασκευάζονται είτε με φύλλο πάνω-κάτω και απαραιτήτως χειροποίητο, είτε είναι ξυπόλητες, όπως η καρπουζένια, την οποία είναι βέβαιο ότι θα ερωτευθεί κεραυνοβόλα όποιος την δοκιμάσει στην σωστή εκδοχή της, που είναι ένα λεπτό σε πάχος γλύκισμα, με ηδονικά κρατσανιστή την πάνω και κάτω πλευρά του και υπέροχη μελένια γεύση! Τα παρασκευάσματα σε πάχος γαλακτομπούρεκου, που έχουμε δει να κυκλοφορούν το καλοκαίρι σε νησιά των Κυκλάδων, με ολίγον από καρπούζι και μοναδική γλυκαντική ουσία την ζάχαρη, ουδεμία σχέση έχουν με το θεσπέσιο αυτό γλυκό, που πραγματικά θα λατρέψετε και εύκολα θα επιτύχετε, αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες μας.

Η σάρκα του αδιάγγουρου, αυτού του ντόπιου καρπουζιού σε μέγεθος παιδικού κεφαλιού, πρωταγωνιστεί επίσης στους πρωτότυπους αδιαγγουροτηγανίτες -το μέιγμα τους μοιάζει πολύ με αυτό της αδιαγγουρένιας-, που τηγανίζονται σε καυτό λάδι, ενώ η φλούδα τους, καθαρισμένη από το πράσινο μέρος της και «παντρεμένη» με αμύγδαλο και μέλι, μετατρέπεται σε ένα από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού.

Να διευκρινίσουμε ότι η καρπουζένια αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα και άλλων νησιών των Κυκλάδων, γειτονικών της Φολεγάνδρου, όπως της Μήλου, της Κιμώλου και της Ίου. Όσο ακόμα κυκλοφορούν καρπούζια στην αγορά, φτιάξτε την και απολαύστε την!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80

Υλικά
1 κιλό καρπούζι χωρίς φλούδα
100 γραμ. ζάχαρη
150 γραμ. μέλι
300 γραμ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
100ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά κανέλα
1 βανίλια
100 γραμ. σταφίδες μαύρες
100 γραμ. σουσάμι λευκό

 

Εκτέλεση
Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό και αφήνουμε για λίγο να στραγγίξουν τα υγρά.

Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, την κανέλα και την βανίλια. Τέλος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε ένα ταψί ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την μισή ποσότητά από το σουσάμι.

Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε όλο το ταψί και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Βγάζουμε την καρπουζόπιτα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 81

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο 2