top image food
makaronopita1.png

Η «Cucina Povera», η «φτωχή κουζίνα», όπως μπορούμε να μεταφράσουμε την ιταλική αυτή έκφραση, δεν θα μπορούσε να βρει έδεσμα περισσότερο συνώνυμο με την φιλοσοφία της από τις κάθε είδους ελληνικές πίτες.

makaronopita3

Η ελληνίδα νοικοκυρά θα έπρεπε με την γόνιμη φαντασία και την δημιουργικότητά της να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε διαθέσιμο προϊόν, που προερχόταν είτε από τον κήπο και την αυλή της, είτε ακόμα και από την θάλασσα, τα δάση -αναλόγως της γεωγραφίας κάθε τόπου- ή τον αέρα της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να ετοιμάσει φαγητό νόστιμο, χορταστικό και θρεπτικό για την συνήθως πολυμελή οικογένειά της, επιτυγχάνοντας παράλληλα την απαραίτητη ποικιλία, που καθιστά το φαγητό απολαυστικό και όχι μια απλή διαδικασία επιβίωσης. Η ανάμειξη αλευριού με νερό και η δημιουργία ενός έστω και υποτυπώδους ζυμαριού -ανακάλυψη που μπορεί να ανάγεται ακόμα και στον προϊστορικό άνθρωπο- εξελίχθηκε στον σημερινό πλουραλισμό εξειδικευμένων φύλλων για κάθε είδος πίτας, τα οποία όμως πάντοτε δημιουργούνται με ελάχιστα υλικά «βρισκούμενα» σε κάθε νοικοκυρίο, ακόμα και το πλέον φτωχικό: αλεύρι, νερό, κάποια λιπαρή ουσία και αλατάκι. Φυσικά υπάρχουν και οι πίτες που το μείγμα της γέμισής τους απλώνεται πάνω σε χυλό καλαμποκάλευρου -ή απλά σκεπάζεται με αυτόν- ή ψήνεται και «ξυπόλητο», απλωμένο σε ένα καλοβουτυρωμένο ή καλολαδωμένο ταψί. Όσο για την γέμιση της πίτας και τα υλικά που μπορεί να συμμετέχουν σε αυτήν, πραγματικά ουκ έστιν αριθμός, καθώς οι παραλλαγές ανά περιοχή είναι αμέτρητες, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα τοπικά υλικά. Ξεκινώντας από τον μυτλωτό των αρχαίων Ελλήνων, με τυρί αναμεμειγμένο με μέλι και σκόρδο και τις πίτες με οστρακόδερμα των Καρχηδονίων, φθάνουμε στις σημερινές αγαπημένες πίτες με γέμιση τυριών, τραχανά, λαχανικών, χορταρικών, κρεατικών ή ακόμα και ζυμαρικών, πίτες αλμυρές ή γλυκές όπως οι νησιώτικες μελόπιτες ή η ρυζόπιτα Σερρών, πίτες με κόθρο -όπως η ηπειρώτικη κοθρόπιτα με αρνίσιο κρέας και ρύζι- ή χωρίς, πίτες στριφτές -όπως η τηγανητή τυρόπιτα Σκοπέλου- ή πατσαβουρόπιτες, πίτες φτωχικές με λίγα υλικά για το καθημερινό τραπέζι ή πίτες πλούσιες και εορταστικές, όπως η πασχαλινή χανιώτικη κρεατότουρτα, πίτες ψημένες σε φούρνο ή πάνω σε πυρακτωμένη πλάκα όπως πολλές ηπειρώτικες, πίτες φθινοπωρινο-χειμωνιάτικες, όπως οι κάθε είδους χορτένιες και αυτές με βάση την σάρκα της κολοκύθας, αλλά και καλοκαιρινές, όπως η σουρωτένια Φολεγάνδρου, με γέμιση από τυρί σουρωτό -τοπικό είδος ξυνομυζήθρας-, κρεμμύδια και αυγά, πίτες ανοιχτές, όπως η λαδένια Κιμώλου, πίτες σε σχήμα μισοφέγγαρου, όπως οι λαχανόπιτες Καρπάθου. Ένα είναι σίγουρο, όποια εκδοχή τους κι αν επιλέξετε το σπίτι θα μοσχομυρίσει και η οικογένεια θα συγκεντρωθεί γύρω από το τραπέζι για να τις απολαύσει ως πρωινό ή απογευματινό, ακόμα και ως κύριο μεσημεριανό πιάτο.

 

Υλικά
Για την γέμιση
200 γρ. κοφτό μακαρονάκι βρασμένο
150 γρ. μπέικον η καπνιστή πανσέτα
1 κουταλιά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
6 φύλλα παραδοσιακά Καπουράνη ''Θησαυροί της Ελλάδας''
150ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 makaronopita4

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα αλλαντικά κομμένα σε μικρά κομμάτια μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το μακαρονάκι. την φέτα θρυμματισμένη, την γραβιέρα, τα αλλαντικά την κρέμα γάλακτος και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε προσεκτικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ανοίγουμε τα φύλλα πάνω στο μπάγκο εργασίας και τα κόβουμε στη μέση.

Λαδώνουμε το κάθε φύλλο και απλώνουμε κατά μήκος του φύλλου από την γέμιση και τυλίγουμε χαλαρά σε ρόλο. Στη συνέχεια στρίβουμε και τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε στη μέση του ταψιού. Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και μεταφέρουμε στο ταψί ώστε να συνεχιστεί το σαλιγκάρι από εκεί που σταματήσαμε.

Τέλος, ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ελάχιστο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Καλή επιτυχία!

makaronopita2

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

salata5

ΔΙΠΛΕΣ

diplesmemeli6