top image food
ftouyosalata-dio1.jpg

Ανάμεικτη πεντανόστιμη φρουτοσαλάτα που κερδίζει τις εντυπώσεις σε όποιο τραπέζι και να τη βάλεις. Δροσερή, αρωματική, με ωραία χρώματα, ιδανική σ’ ένα μοναδικό γεύμα που θες να κερδίσεις τους καλεσμένους σου.

ftouyosalata dio2

Ένας τέλειος συνδυασμός αγαπημένων φρούτων που συνηθίσαμε να τα απολαμβάνουμε ξεχωριστά σαν επιδόρπιο ή σνακ. Η φράουλα είναι από τα αγαπημένα φρούτα, που μόλις κυκλοφορήσει σε σούπερ μάρκετ ή στα μανάβικα, καταλαβαίνεις ότι ήρθε η άνοιξη και ζητάς κάτι το διαφορετικό να προσθέσεις στο καθημερινό ή γιορτινό γεύμα. Οι φρέσκιες φράουλες είναι από τις πιο δημοφιλείς, αναζωογονητικές και υγιεινές λιχουδιές στη γη.
Τα μήλα είναι από τα αγαπημένα μας φρούτα και ποτέ δεν λείπει από την φρουτοθήκη μας. Δεν λένε την παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα;». Σοφή κουβέντα! Γιατί όποιο μήλο και να βάλετε στο ψυγείο σας είναι σαν να βάζετε φυσικές πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που είναι τα στοιχειώδη συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τιμούσαν τα ωμά σαλατικά αρτύματα με λάδι, ξύδι και αλάτι. Από το λατινικό sal προκύπτει ο όρος salata, που σημαίνει αλμυρά, αλατισμένα. Οι αρχαίοι λαοί αγαπούσαν τις σαλάτες αλλά τους είχαν δώσει διαφορετικό όνομα. Οι ερευνητές εντόπισαν τον όρο στα αρχαία Γαλλικά ως «salade» και τον 14ο αιώνα στην Αγγλία ως «salad» ή «sallet». Η γαλλική λέξη salade, στις αρχές του 18ου αιώνα, χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλη την κατηγορία των φυτών που χρησιμοποιούνται ως σαλατικά. Ο Michel Eyguem de Montaigne, Γάλλος φιλόσοφος της Αναγέννησης, αναφέρει πως κάθε είδος βοτάνου μπορεί να ονομαστεί σαλάτα.


Υλικά
1 κιλό φράουλες
2 μήλα πράσινα ή κόκκινα
30ml κονιάκ
3 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
20γρ. φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση
Αρχικά, πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις κόβουμε στα δυο ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος της φράουλας.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε την ζάχαρη, ραντίζουμε με το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο να λιώσει η ζάχαρη και να παγώσει.
Καθαρίζουμε τα μήλα, κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε σε μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Λίγο πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε τα μήλα με τις φράουλες και ρίχνουμε φιλέ αμυγδάλου.
Ταιριάζει ιδανικά με παγωμένο γιαούρτι.
Καλή επιτυχία!

ftouyosalata dio3

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

sokolateniosxalvassimigdali43

ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

katimeria2