top image food
pitsalaxanikon13.jpg

Όταν η τέχνη συναντά το φαγητό μόνο όμορφα πράγματα μπορούν να συμβούν. Και στην πίτσα η τέχνη, η ομορφιά, η νοστιμάδα, η γεύση, τα αρώματα που σκορπά, είναι από τα πιο όμορφα που βρίσκεις σ’ ένα φαγητό.

Τι να πρωτοθαυμάσεις; Ένας κολασμένος συνδυασμός μιας λίστας υλικών, που επιλέγεις τι να πρωτοβάλεις και ποιες ποσότητες για να έχεις ένα άριστο γευστικό αποτέλεσμα.

pitsalaxanikon1a

Φαγητό για όλη την οικογένεια, με επιλογές υλικών ανάλογα με τα γούστα. Με λεπτή ζύμη και περιορισμένο αριθμό υλικών ή με χοντρή ζύμη και πληθώρα υλικών επάνω. Όλα εξαρτώνται από τη φαντασία του μάγειρα ή της νοικοκυράς, όταν μιλάμε για σπιτικές πίτσες. Λένε πως η καλύτερη πίτσα γίνεται σε ξυλόφουρνο και αυτό είναι αλήθεια. Της χαρίζει μοναδική γεύση!

Μπορεί οι Ιταλοί να φημίζονται για την καλύτερη πίτσα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές πίτσες, με όποιες παραλλαγές τις συναγωνίζονται επάξια όπως μια πίτσα με λαχανικά, σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, πιπεριές, ελιές και κολοκυθάκια. Υλικά μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής, χαμηλή σε θερμίδες.

Ποιες όμως είναι οι ρίζες της πίτσας; Ακούγονται πολλά που λίγο ή πολύ έχουν κάποια βάση. Η Focaccia, ένα ψωμί φτιαγμένο από ελαιόλαδο, που εφευρέθηκε περίπου το 700 π.Χ. από τους αρχαίους Ετρούσκους, είναι ένας από τους προγόνους της πίτσας που τρώγεται ακόμα και σήμερα. Η focaccia γαρνιριζόταν με τυριά, κρεμμύδια, σκόρδο και χοιρινό. Εδώ στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν ένα έδεσμα με την ονομασία πλακούντας. Ήταν μια ζύμη την οποία άνοιγαν σε λεπτά στρογγυλά φύλλα και τα έψηναν μαζί με βότανα, κρεμμύδι, τυρί και σκόρδο. Για πολλούς πάντως, ο «πατέρας» της πίτσας ήταν ο θρυλικός Μάρκος Γάβιος Απίκιος, Ρωμαίος γαστρονόμος που έζησε από τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. μέχρι τις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. Τα φαγητά που περιέχονται στους οδηγούς μαγειρικής που έχει γράψει είναι θρυλικά, μάλιστα είναι ο αντικειμενικός εφευρέτης της ομελέτας! Και πολλές συνταγές του, με την σημερινή ορολογία θα ονομαζόντουσαν «πίτσα».

Υλικά
Για το ζυμάρι
150ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
150ml χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι αλάτι
600 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Για την σάλτσα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/3 κουταλάκι πάπρικα
1/3 κουταλάκι ρίγανη
4 φύλλα βασιλικού
Αλάτι Πιπέρι

Για την γέμιση
300 γρ. mix Τυριών
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
4 μανιτάρια λευκά
8 ντοματίνια
2 κολοκυθάκια

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει η μαγιά, βάζουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί.

Εντωμεταξύ φτιάχνουμε την σάλτσα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αδειάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, την πάπρικα, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά. Αφού έχει απορροφήσει τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε το ζυμάρι. Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Με την βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι και μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό ταψί. Η δοσολογία είναι για δύο ταψιά των 35 εκ.

Στη συνέχεια, απλώνουμε πάνω στη ζύμη την μισή ποσότητα από την σάλτσα.

Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τα τριμμένα τυριά και απλώνουμε σε φέτες όλα τα υλικά.

Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στην τελευταία σχάρα για περίπου 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!

pitsalaxanikon2b

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1