top image food
XORTOPITAKIMEVLITA23.png

Τα χορτοπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν στο τραπέζι. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις το κατάλληλο χόρτο όπως τα βλίτα.

XORTOPITAKIMEVLITA2

Το ερώτημα για πολλές νοικοκυρές είναι αν τα βλίτα δένουν με τα πιτάκια. Και όμως με τα βλίτα γίνονται πεντανόστιμα πιτάκια όπως ξέρουν να τα φτιάχνουν στην Δυτική Κρήτη σε Ρέθυμνο και Χανιά. Τα βλίτα είναι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών χόρτων. Δεν τρώγονται μόνο σαλάτα όπως οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει αλλά πρωταγωνιστούν και στην χορτόπιτα και στα χορτοπιτάκια. Στην Κρήτη τα λατρεύουν. Δεν υπάρχει κήπος που να μην έχει βλίτα. Είναι κομμάτι της Κρητικής διατροφής που την έχουμε αναγνωρίσει για τον πλούτο της, την απλότητα της και την ευρηματικότητα της. Είναι βασισμένη σε απλά υλικά κάθε εποχής και στην περίσσια τέχνη που αναβλύζει από την αγάπη για τον τόπο και την προσήλωση στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος.
Χορτοπιτάκια ζεστά, μόλις βγουν από το τηγάνι, με μια τσικουδιά είναι το καλύτερο κέρασμα για τους επισκέπτες του καλοκαιριού. Τους αρέσει γιατί είναι σπιτική λιχουδιά, από τα χέρια της νοικοκυράς, που έβαλε όλη της την μαστοριά για να ικανοποιήσει τους καλεσμένους. Τραγανά απ’ έξω, με την γέμιση να κρατά τη νοστιμιά της και το ζωντανό χρώμα της. Ειδικά, αν το φύλλο έχει ανοιχτεί από χέρια προκομμένα, με την γνωστή τεχνική με το ξυλίκι, είναι μαγεία.
Το ταπεινό βλίτο, παρά την χαμηλή τιμή και την αφθονία στην οποία το βρίσκουμε, είναι ένας αληθινός θησαυρός. Η επιστημονική ονομασία του βλίτου είναι Amaranthus blitum (Αμάραντος το βλίτον). Κυριαρχεί στην περιοχή της Μεσογείου και είναι από τα κλασσικά διατροφικά υλικά της Μεσογειακής διατροφής που σήμερα έχει εισαχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην ελληνική κουζίνα μάθαμε να τα απολαμβάνουμε βραστά με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι. Συνδυάζονται περίφημα με το σκόρδο. Μαγειρεύονται τσιγαριστά καθώς μπορούν να συνοδεύσουν θαυμάσια κρέας αλλά και ψάρι.


Υλικά
Για το ζυμάρι
1 κιλό αλεύρι
80 ml ελαιόλαδο
20 γραμ. αλάτι
20 ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
30 ml χυμό λεμονιού
500 - 550 ml νερό

Για την γέμιση
1 κιλό βλίτα
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (Προαιρετικά)

Εκτέλεση
Αρχικά, καθαρίζουμε και πλένουμε τα βλίτα πολύ καλά. Αφήνουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τα βλίτα και αλατίζουμε ώστε να μειωθεί ο όγκος τους.
Σοτάρουμε ώσπου να απορροφήσει τα υγρά.
Τέλος, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε ένα σουρωτό για να στραγγίξει η γέμιση από περιττά υγρά.
Στη συνέχεια ξεκινούμε να φτιάξουμε το φύλλο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μέρη και ανοίγουμε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη ή με μηχανή ζυμαρικών.
Με ένα πιατάκι του γλυκού σαν οδηγό ή με κουπ κόβουμε σε στρογγυλά φυλλαράκια.
Στο μισό φύλλο βάζουμε μία κουταλιά γέμιση και κλείνουμε με το άλλο μισό.
Μεταφέρουμε τα χορτοπιτάκια σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ή σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ώσπου να τελειώσουμε με όλα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα χορτοπιτάκια και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν.
Βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Σερβίρουμε σκέτα ή με τριμμένο ξερό ανθότυρο.
Καλή επιτυχία!!

XORTOPITAKIMEVLITA256

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

kotopoulomelaxanika2