top image food
TARTAMEKOTOPOULOKAILAXANIKA.jpg

Μια νόστιμη και χορταστική τάρτα, με το αγαπημένο κοτόπουλο και λαχανικά για την οικογένεια και τους καλεσμένους σας. Απολαυστικός τρόπος για να αξιοποιήσεις τη νοστιμιά λαχανικών εποχής δίνοντας την ευκαιρία στην νοικοκυρά να πειραματιστεί.

EYKOLI TARTA 2
Φαίνεται πως με τις τάρτες μπορείς να παρασκευάσεις ότι θέλει η όρεξη σου. Αμέτρητες προτάσεις, η μία καλύτερη από την άλλη, που νομίζω ότι ικανοποιούν όλα τα γούστα. Προτιμάς γλυκιές ή αλμυρές γεύσεις, ότι και να είναι θα σε ενθουσιάσει και προπάντων θα είναι νόστιμες και θρεπτικές.

 

Το κοτόπουλο είναι από τα υγιεινά λευκά κρέατα που αγάπησε ιδιαίτερα ο Έλληνας και βρίσκεται στο τραπέζι καθημερινές και γιορτές. Συνδυάζεται τέλεια με λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι, μπαχαρικά, βότανα και πλήθος άλλων υλικών σε φούρνο, κατσαρόλα, σχάρα, ψησταριά και τηγάνι. Οι διαιτολόγοι μας συστήνουν την κατανάλωση του δύο φορές την εβδομάδα μαζί με ψάρι, ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής η οποία υιοθετείται όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ζούμε σ’ ένα παραδεισένιο τόπο που αφθονούν και ποικίλουν όλες τις εποχές με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε διαχρονικά μια τεράστια ποικιλία συνταγών κτισμένων πάνω σε αυτό τον φρουτολαχανικό πλούτο που είναι γεμάτος με βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, πλούσια σε γεύση και χαμηλές θερμίδες!

Εμείς από τα αρχαία χρόνια γνωρίσαμε την πίτα, μάθαμε να ανοίγουμε λεπτά φύλλα με το μπλάστρι και να φτιάχνουμε άπειρες συνταγές με αυτό. Η τάρτα μας ήρθε το μεσαίωνα ως παραλλαγή της πίτας χωρίς το επάνω φύλλο που κάλυπτε τη γέμιση. Με τις τάρτες οι μάγειροι έδειχναν την τέχνη τους παρουσιάζοντας περίτεχνα χρωματιστά πιάτα. Έτσι οι τάρτες έγιναν δημοφιλείς ιδιαίτερα στα τραπέζια των ευγενών. Από τότε μέχρι σήμερα οι γαστρονομικές τάσεις έχουν αναδείξει διάφορες τάρτες γλυκιές ή αλμυρές, όπως η τάρτα με κοτόπουλο και λαχανικά.

 

Υλικά
Για την ζύμη
150 γρ. βούτυρο
1 αυγό
150 γρ. γιαούρτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
400-420 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
Για την γέμιση
600γρ. φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια
5 φέτες μπέικον κομμένες σε μικρά κομμάτια
30ml ελαιόλαδο
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρέ
2 μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες
¼ κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

 

Για την επικάλυψη
5 αυγά
100 ml γάλα
150 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το αυγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάμε πολύ καλά.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι , το μπεικιν παουντερ, τη μαγια και κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι για 1 ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα μέχρι να ξεκουραστεί.

Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσουμε και απλώνουμε το ζυμάρι. Με ένα πλάστη ανοίγουμε φύλλο μεγαλύτερο από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.

Βουτυρώνουμε το σκεύος και απλώνουμε πάνω το φύλλο της ζύμης, κόβουμε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα και απλώνουμε πολύ καλά το φύλλο στα τοιχώματα του σκεύους.

Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια ρίχνουμε και το μπέικον.

Στη συνέχεια ρίχνουμε την πιπεριά και τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ρίγανη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο.

Στη συνέχεια αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στην τάρτα και σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και το τυρί.

Περιχύνουμε την γέμιση με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντίστασης για περίπου 40 λεπτά.

Αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία!

EYKOLI TARTA 3

 

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3