top image food
MPAKALIAROS1A.png

Ο μπακαλιάρος ανήκει στην οικογένεια των Μερλουκίδων, έχει λεπτό και επίμηκες σώμα, απαντάται δε στον ΒΑ Ατλαντικό, αλλά και στα νερά της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας.

MPAKALIAROS1A5

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σε εμπορική αξία αλίευματα και αν τώρα προσπαθήσετε να κατανοήσετε πώς ένα ψάρι που αλιεύεται στον Ατλαντικό και όχι στις πλούσιες ελληνικές θάλασσες, έφτασε να αποτελεί τον πρωταγωνιστή όχι μόνο στο "πιάτο του φτωχού", αλλά και στο γιορτινό τραπέζι εμβληματικών ημερών για το ελληνικό Εορτολόγιο, όπως η 25η Μαρτίου, η Κυριακή των Βαΐων ή η 28η Οκτωβρίου, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν! Και δυσκολεύουν τόσο που πιθανόν θα χρειαστεί να φθάσουμε ως την εποχή των φοβερών και τρομερών Βίκινγκς, οι οποίοι αναζητώντας ένα προϊόν ανθεκτικό για τα μακρόχρονα ταξίδια τους, έφτασαν στο πάστωμα του μπακαλιάρου, που άφθονος υπήρχε στις θάλασσες όπου δραστηριοποιούνταν, κάνοντας είτε εμπόριο είτε επιδρομές.

Από εκεί κι ύστερα ήταν πλέον θέμα χρόνου να φθάσει και στην Ελλάδα -περίπου τον 15ο αιώνα- με τους Έλληνες ναυτικούς να τον φέρνουν στην πατρίδα, έχοντάς τον ανταλλάξει με ελληνική σταφίδα, την οποία προμήθευαν σε Βρετανούς ψαράδες. Ο παστός μπακαλιάρος, δεδομένου ότι ήταν διαθέσιμος πάντοτε, ακόμα και στα μικρότερα μπακάλικα, υπήρξε το αγαπημένο ψάρι των ασθενέστερων οικονομικά ελληνικών οικογενειών, από τις φτωχογειτονιές των πόλεων έως τα χωριουδάκια της ενδοχώρας -άλλωστε ονομάζεται και ψάρι του βουνού-, ακόμα όμως και στα νησιά, όπου η πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι δεν ήταν πάντοτε εύκολη και αυτονόητη.

Αγαπημένες συνταγές με μπακαλιάρο αποτελούν το πλακί, αλλά και ο τηγανητός με αλεύρι ή κουρκούτι, οι δυνατότητες όμως αξιοποίησής του παραμένουν ανεξάντλητες και δεν είναι τυχαίο ότι οι Πορτογάλοι, που πραγματικά λατρεύουν τον bacalhau, ισχυρίζονται ότι έχουν επινοήσει 1.001 συνταγές για να τον απολαμβάνουν!

Η συνταγή που σας προτείνουμε με την αρωματική κρούστα μυρωδικών, έχει εύκολη εκτέλεση και δίνει ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα και υγιεινό, αν επιλέξετε να ψήσετε τον μπακαλιάρο στο φούρνο.

Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές μουστάρδα

Για την κρούστα
5 φέτες ψωμί για τοστ χωρίς κόρα
1 σκελίδα σκόρδο
80 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι βασιλικό
1 κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο
40 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε το μπακαλιάρο σε μεγάλα κομμάτια, σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια μουστάρδα για να κολλήσει η κρούστα.
Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρούστα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μοιράζουμε την κρούστα πάνω από το μπακαλιάρο και πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι να κολλήσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20- 30 λεπτά.
Βγάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρο από το φούρνο και σερβίρουμε με σαλάτα.
Καλή επιτυχία!

MPAKALIAROS1A3

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΣΦΕΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 Σχέδιο χωρίς τίτλο 67 αντίγραφο
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

salatamefakeskaipligouri3