top image food
KALAM2.png

Τα μαυρομάτικα, σπεύδω να σας ενημερώσω αν δεν το γνωρίζετε ήδη, προέρχονται από τα αμπελοφάσουλα που καταναλώνουμε το καλοκαίρι ως βραστή πράσινη σαλάτα, είναι δε προικισμένα με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σίδηρο.

KALAM1

Μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει ποσότητα πρωτεΐνης ίση με αυτήν μισής μπριζόλας. Παρ' όλα αυτά θεωρούνται ένα ταπεινό τρόφιμο και μάλιστα η ιστορία αναφέρει ότι την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου στις Η.Π.Α., οι Γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, δεδομένου ότι μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν μόνο ως τροφή για τα ζώα. Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό αυτό όσπριο, το φασόλι της αγελάδας, όπως ονομαζόταν, μία κούπα από το οποίο καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί με τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες τους προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και μπορούν να περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, σύμφωνα με την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή τόσο για την υγεία μας, όσο και για τη διαχείριση του βάρους μας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες -άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.άλ.-, ενώ μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίτευξη μακροζωίας.

Τι πιο υγιεινό και νόστιμο, λοιπόν, από το να επιλέξουμε για το οικογενειακό μας τραπέζι μια πλούσια σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, στην οποία τα καλαμαράκια θα προσδώσουν το  γευστικό twist, που θα την καταστήσει ακαταμάχητη. Τα αγαπημένα αυτά μαλάκια κρατούν ρόλο πρωταγωνιστικό στο νηστίσιμο τραπέζι της Σαρακοστής, ενώ είναι επίσης δημοφιλή στις εθνικές κουζίνες πολλών περιοχών του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα και η Κίνα, αλλά και χώρες της Ευρώπης. Το καλαμαράκι είναι πολύτιμος βοηθός της νοικοκυράς, που καθημερινά παλεύει με το δισεπίλυτο δίλημμα "τι να μαγειρέψω σήμερα", καθώς το σώμα του μπορεί να γεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε ροδέλες, να ψηθεί ή να τηγανιστεί, ενώ φαγώσιμα είναι επίσης τα πλοκάμια, οι βεντούζες και το μελάνι του. Τα μοναδικά μέρη του καλαμαριού που δεν είναι βρώσιμα, είναι το ασβεστολιθικό διάφανο όστρακό του και το ρύγχος του.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τη συνταγή μας, φροντίστε τα μαυρομάτικά σας να μην χυλώσουν, όπως στην περίπτωση της σούπας, στολίστε τα με τα καλαμαράκια και αφήστε ένα καλό ελαιόλαδο να ολοκληρώσει τη μαγεία, που αποπνέει πάντοτε η απλότητα των ξεκάθαρων γεύσεων.

Υλικά
1 κιλό καλαμάρια κομμένα σε φέτες
300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρέ
100 ml κόκκινο κρασί
300 γρ. ντομάτα κονκασέ
1/4  κουταλάκι πάπρικα καυτερή
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια και συμπληρώνουμε με αρκετό νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν.
Όταν είναι έτοιμα σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, την πιπεριά και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε μισή κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Τέλος, προσθέτουμε τα φασόλια ανακινούμε προσεκτικά την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 έως 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

KALAM3

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

BΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

photo1

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ ΛΕΜΟΝΑΤΟΣ

12adg