top image food
MEGALI.jpg

Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για το χωριό μου και κοντεύω να γίνω κουραστική. Πέρα από ότι το αγαπώ τόσο πολύ, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που με κάνει σήμερα για μια ακόμα φορά να αναφερθώ σε αυτό. Όταν οι παλιές νοικοκυρές θέλανε να αλλάξουνε το μενού, το πρώτο πράγμα που σκεφτόταν ήταν το ψάρι. Θα μου πείτε γιατί; Όταν ένας τόπος σου δίνει την δυνατότητα να παίρνεις τροφές από την θάλασσα, το βουνό και τον κάμπο και να έχεις όλο τον πλούτο της φύσης κοντά σου, το μόνο που πρέπει να πεις είναι ότι ο τόπος αυτός είναι ευλογημένος.


Μπορεί να είναι χειμώνας με φουρτούνες και τρικυμίες αλλά έχει και μέρες με μπονάτσα και καλό καιρό. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην Κρήτη και εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ψάρι θα φάμε ότι καιρό και να κάνει. Και από τα βουνά τι θα πάρουμε τέτοια εποχή; Μα τα χόρτα! Η φύση μουσκεμένη από τις βροχές γεννά μια ποικιλία χόρτων που μόνο σε αυτό το νησί το ευλογημένο μπορείς να βρεις. Ψάρι από την θάλασσα, χόρτα από το βουνό, υπάρχει πιο υγιεινός συνδυασμός; Για το λόγο αυτό εμείς οι Κρητικές νοικοκυρές είμαστε τόσο τυχερές. Γιατί έχουμε μπροστά μας τη φύση που μας προκαλεί, την φύση που παράγει, την φύση που μας χαρίζει τα πιο αγνά, τα πιο καθαρά, τα πιο υγιεινά προϊόντα της.
Αυτή την επιλογή έκανα και εγώ σήμερα και σας καλώ να γευτούμε μαζί τους θησαυρούς της φύσης.
Υλικά
500γρ ψάρι (τσιπούρα, φιλέτο βακαλάος, πεσκανδρίτσα, πέρκα, παγκάσιους)
1κ. διάφορα τσιγαριστά χόρτα (γαλατσίδες, μάραθο, πράσα, τσόχους, καυκαλίθρες, σέσκουλα, βρούβες, λάπαθα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
100ml ελαιόλαδο
Χυμό από δυο λεμόνια
1 κουταλιά αλεύρι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο βακαλάου θα πρέπει δυο μέρες πριν να τον έχουμε ξαρμυρίσει (βλέπε εδώ), αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε το ψάρι θα αλατίσουμε και θα ρίξουμε χυμό από μισό λεμόνι. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ψήσουμε τα χόρτα.

10
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα πολύ καλά, κόβουμε σε μέτριο μέγεθος εκτός από το μάραθο που θα ψιλοκόψουμε.

3
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα χόρτα και αφήνουμε να τσιγαριστούν αρκετά. Ρίχνουμε αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (θα κατεβάσουν νερό και τα χόρτα) και αφήνουμε να ξεροψηθούν σε μέτρια θερμοκρασία.

45
Απλώνουμε το ψάρι πάνω στα χόρτα και προσθέτουμε λίγο νερό, κλείνουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό για ένα τέταρτο περίπου.

6
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με το αλεύρι και λίγο νερό, να μην έχει κόμπους, προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό και ανακατεύουμε.

789

 

Ρίχνουμε πάνω από το φαγητό, ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά (δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα) και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

11
Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!

1

12