top image food
MEGALI1.jpg

Οι ντολμάδες είναι ένα φαγητό που έχουμε τη δυνατότητα να το φτιάξουμε σχεδόν όλο το χρόνο είτε με αμπελόφυλλα, σέσκουλα, φύλλα μαρουλιού ή λάχανο, ανάλογα με την εποχή του θα τα βρούμε. Ανάλογα τους δίνουμε την ονομασία ντολμάδες με αμπελόφυλλα, μαρουλοντολμάδες, λαχανοντολμάδες. Με γεμιστά λαχανικά ή θαλασσινά είναι μυρωδάτα και συμπληρώνονται ιδανικά με γιαούρτι, τυρί ή φέτα ή και ακόμα με στάκα.


Το μυστικό βρίσκεται στη φρεσκάδα των υλικών που διαλέγουμε είτε στη γέμιση είτε στο υλικό για να τυλίξουμε τη γέμιση. Πρόκειται για ένα φαγητό που δε ζεσταίνεται, τρώγεται μόνο φρέσκο, λίγα λεπτά μόλις τελειώσει το ψήσιμο του και κατεβάσουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Έτσι ζεστοί διατηρούν τα υγρά τους, έχουν μια ζουμερή γεύση και αν συνοδευτούν με σάλτσα από λαδολέμονο, αυγολέμονο ή από γιαούρτι απογειώνονται γευστικά.
Οι λαχανοντολμάδες σε αντίθεση με τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα είναι πιο εύκολα παρασκευάσαμοι διότι γίνονται μεγαλύτεροι σε μέγεθος. Με την ίδια γέμιση κάνουμε λιγότερους και έτσι με τέσσερις ή πέντε γεμίζει το πιάτο. Τη περίοδο της άνοιξης και κυρίως τη περίοδο της σαρακοστής οι μανάδες μας φρόντιζαν να βρίσκονται συχνά στο μεσημεριανό τραπέζι μιας και συνδυαζόταν με τη περίοδο της νηστείας.
Την περίοδο αυτή βάζουμε στο τραπέζι μας περισσότερα θαλασσινά όπως γαρίδες, καλαμαράκια, μπακαλιάρο, χταπόδια. Είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε λαχανοντολμάδες με θαλασσινά ψιλοκομμένα για τη γέμιση. Να αξιοποιήσουμε δηλαδή τον πλούτο των υλικών της εποχής, να παντρέψουμε θαλασσινές γεύσεις με γνωστές μυρωδιές από το κήπο μας.

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
500γρ ανάμικτα θαλασσινά
250γρ ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
100ml ελαιόλαδο
50ml λευκό κρασί
½ ματσάκι άνηθο και μαϊντανό
½ κουταλάκι γλυκάνισο (προαιρετικά)
Αλάτι πιπέρι
Χυμό από ένα λεμόνι
Σάλτσα
6 μεγάλες γαρίδες ολόκληρες
1 καρότο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές κορν φλαουρ
Χυμό από ένα λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση
Κόβουμε με μεγάλο μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο κυκλικά σε σχήμα κώνου. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό με μισή κουταλιά αλάτι, τοποθετούμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω, όταν αρχίζει να βράζει με μια τρυπητή κουτάλα γυρνάμε το λάχανο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να αρχίσουν να βγαίνουν μόνα τους. Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

13
Αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν για να χρησιμοποιήσουμε το ζωμό στο ψήσιμο. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε με τα υπόλοιπα θαλασσινά. (Αυτό το κάνουμε για να έχουμε πιο έντονη γεύση, μπορούμε και να το παραβλέψουμε)

45
Ψιλοκόβουμε τα θαλασσινά, σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα, τσιγαρίζουμε και ρίχνουμε τα θαλασσινά.

67
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το χυμό από ένα λεμόνι.

89
Σε μια κατσαρόλα απλώνουμε κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, καρότα και τα κοτσάνια από τον άνηθο και μαϊντανό, απλώνουμε και φύλλα από το λάχανο. Αυτό θα βοηθήσει να μην κωλύσουν οι λαχανοντολμάδες μας και επίσης θα δημιουργήσει ένα νόστιμο ζωμό.

1011
Παίρνουμε ένα φύλλο και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό κοτσάνι, χωρίζουμε το φύλλο στα δυο. Σε κάθε φύλλο βάζουμε περίπου ένα μικρό κουταλάκι γέμιση ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου. Γυρνάμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε. Τοποθετούμε τους ντολμάδες κυκλικά στη κατσαρόλα.

1213

1415
Περιχύνουμε με το ζωμό από τις γαρίδες ( αφού πρώτα έχουμε σουρώσει) ή με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 40 λεπτά.

16
Σε μια κατσαρόλα αφήνουμε ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, προσθέτουμε το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά, ρίχνουμε το ζωμό από τους λαχανοντολμάδες και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε γρήγορα, όταν θα έχει πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού.

171819
Σερβίρουμε τους λαχαναντολμάδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα
Καλή επιτυχία!!!

20

21

22